понеділок, 21 липня 2025 09:34

Французький шик на вашій тарілці: три варіанти нісуазу на сніданок, які легко повторити

Французький шик на вашій тарілці: три варіанти нісуазу на сніданок, які легко повторити
Салат нісуаз: готуємо французьку перлину середземноморської кухні Фото: facebook/allazheliznyak

Салат Нісуаз - це смачна страва, яку легко приготувати вдома. Він поєднує овочі, яйця, тунець і ароматні оливки, створюючи легкий сніданок, поживний обід або вечерю. Цей салат ідеально підходить для теплого дня, коли хочеться чогось свіжого і корисного.

Салат Нісуаз - справжня перлина середземноморської кухні. Його назва походить від французького міста Ніцца.

Класичний рецепт салату Нісуаз

Інгредієнти:

Тунець (у власному соку або обжарений стейк) - 150-200 г

Помідори - 2-3 шт.

Варені яйця - 2 шт.

Чорні оливки (нісуаз або калімато) - 10-15 шт.

Огірок - 1 шт.

Червона цибуля - ½ шт.

Салатні листя (ромен, батавія, айсберг) - жменя

Варена стручкова квасоля (зелена) - 100 г

Відварена молода картопля (необов'язково) - 4-5 маленьких

Анчоуси - 3-4 філе (опціонально)

Оливкова олія Extra Virgin - 3-4 ст. л.

Сік лимона - 1-2 ст. л.

Діжонська гірчиця - 1 ч. л.

Сіль, перець - за смаком

Приготування:

Наріж помідори, огірки та цибулю тонкими скибочками. Салатне листя порви руками. Якщо використовуєш картоплю й квасолю - відварити до готовності, але щоб не розвалювались.

Звари яйця: вкруту (приблизно 8-9 хвилин), остудити, почистити, розрізати навпіл.

Тунець: якщо це стейк - швидко обсмаж його на сковороді з обох боків до бажаної прожарки. Якщо консервований - просто розділи виделкою.

Зроби заправку: змішай оливкову олію, сік лимона, діжонську гірчицю, сіль і перець. Добре розмішай - можна міні-вінчиком або баночкою із кришкою.

Збірка: на велику тарілку виклади листя, зверху овочі, картоплю, яйця, квасолю, анчоуси, оливки та шматки тунця. Полий заправкою.

Салат має виглядати святково й кольорово. Подається одразу після приготування - він не чекає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смак Іспанії: як приготувати ідеальний гаспачо

Вегетаріанський Нісуаз (без тунця та анчоусів)

Інгредієнти (на 2 порції):

Помідори - 2-3 шт.

Огірок - 1 шт.

Варена картопля - 4-5 маленьких

Варена зелена квасоля - 100 г

Варені яйця - 2 шт.

Чорні оливки - 10-15 шт.

Листя салату - жменя

Червона цибуля - ½ шт.

Авокадо - ½ (опціонально, але дуже смачно)

Заправка:

Оливкова олія Extra Virgin - 3 ст. л.

Лимонний сік - 1 ст. л.

Гірчиця - 1 ч. л.

Щіпка сушеного базиліку або орегано

Сіль, перець

Як приготувати:

Точно так само, як класичний: овочі ріжеш, яйця вариш, заправку змішуєш - і збираєш все на тарілці. Авокадо додає ніжності, а базилік - аромату.

Спрощений Нісуаз на кожен день

Інгредієнти:

Консервований тунець - 1 банка

Помідори чері - жменя

Яйця - 2 шт.

Огірок або болгарський перець

Зелений салат або шпинат - жменя

Оливки за смаком

Готова квасоля з банки або варена

Швидка заправка: оливкова олія + трішки бальзамічного оцту або лимонного соку

Сіль, перець за смаком

Як зробити:

Відвари яйця. Все решта - нарізати, викласти, полити заправкою.

Готово за 10 хвилин.

Найпростіше приготувати на сніданок яєчню. Особливо, коли зовсім немає часу стояти на кухні, але є для цього всього 10 хвилин.

Кулінар Євген Клопотенко поділився рецептом, в якому яєчню смажить з томатами та баклажанами.

Зараз ви читаєте новину «Французький шик на вашій тарілці: три варіанти нісуазу на сніданок, які легко повторити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути