
Салат Нісуаз - це смачна страва, яку легко приготувати вдома. Він поєднує овочі, яйця, тунець і ароматні оливки, створюючи легкий сніданок, поживний обід або вечерю. Цей салат ідеально підходить для теплого дня, коли хочеться чогось свіжого і корисного.
Салат Нісуаз - справжня перлина середземноморської кухні. Його назва походить від французького міста Ніцца.
Класичний рецепт салату Нісуаз
Інгредієнти:
Тунець (у власному соку або обжарений стейк) - 150-200 г
Помідори - 2-3 шт.
Варені яйця - 2 шт.
Чорні оливки (нісуаз або калімато) - 10-15 шт.
Огірок - 1 шт.
Червона цибуля - ½ шт.
Салатні листя (ромен, батавія, айсберг) - жменя
Варена стручкова квасоля (зелена) - 100 г
Відварена молода картопля (необов'язково) - 4-5 маленьких
Анчоуси - 3-4 філе (опціонально)
Оливкова олія Extra Virgin - 3-4 ст. л.
Сік лимона - 1-2 ст. л.
Діжонська гірчиця - 1 ч. л.
Сіль, перець - за смаком
Приготування:
Наріж помідори, огірки та цибулю тонкими скибочками. Салатне листя порви руками. Якщо використовуєш картоплю й квасолю - відварити до готовності, але щоб не розвалювались.
Звари яйця: вкруту (приблизно 8-9 хвилин), остудити, почистити, розрізати навпіл.
Тунець: якщо це стейк - швидко обсмаж його на сковороді з обох боків до бажаної прожарки. Якщо консервований - просто розділи виделкою.
Зроби заправку: змішай оливкову олію, сік лимона, діжонську гірчицю, сіль і перець. Добре розмішай - можна міні-вінчиком або баночкою із кришкою.
Збірка: на велику тарілку виклади листя, зверху овочі, картоплю, яйця, квасолю, анчоуси, оливки та шматки тунця. Полий заправкою.
Салат має виглядати святково й кольорово. Подається одразу після приготування - він не чекає.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смак Іспанії: як приготувати ідеальний гаспачо
Вегетаріанський Нісуаз (без тунця та анчоусів)
Інгредієнти (на 2 порції):
Помідори - 2-3 шт.
Огірок - 1 шт.
Варена картопля - 4-5 маленьких
Варена зелена квасоля - 100 г
Варені яйця - 2 шт.
Чорні оливки - 10-15 шт.
Листя салату - жменя
Червона цибуля - ½ шт.
Авокадо - ½ (опціонально, але дуже смачно)
Заправка:
Оливкова олія Extra Virgin - 3 ст. л.
Лимонний сік - 1 ст. л.
Гірчиця - 1 ч. л.
Щіпка сушеного базиліку або орегано
Сіль, перець
Як приготувати:
Точно так само, як класичний: овочі ріжеш, яйця вариш, заправку змішуєш - і збираєш все на тарілці. Авокадо додає ніжності, а базилік - аромату.
Спрощений Нісуаз на кожен день
Інгредієнти:
Консервований тунець - 1 банка
Помідори чері - жменя
Яйця - 2 шт.
Огірок або болгарський перець
Зелений салат або шпинат - жменя
Оливки за смаком
Готова квасоля з банки або варена
Швидка заправка: оливкова олія + трішки бальзамічного оцту або лимонного соку
Сіль, перець за смаком
Як зробити:
Відвари яйця. Все решта - нарізати, викласти, полити заправкою.
Готово за 10 хвилин.
Найпростіше приготувати на сніданок яєчню. Особливо, коли зовсім немає часу стояти на кухні, але є для цього всього 10 хвилин.
Кулінар Євген Клопотенко поділився рецептом, в якому яєчню смажить з томатами та баклажанами.
Коментарі