
Квіти можуть бути не лише прикрасою клумби, а й вишуканим інгредієнтом для ваших страв.
Їстівні квіти дедалі частіше з'являються у рецептах салатів, десертів і навіть напоїв. Їх легко виростити у власному саду - без хімії, зі свіжим ароматом і ніжним смаком.
Gazeta.ua публікує 10 найпопулярніших їстівних квітів, які прикрасять не лише сад, а й тарілку.
Бузок
Смак солодкуватий із гірчинкою. Додають у варення, випічку та напої. Перед вживанням обов'язково промити.
Троянда
Ароматна, солодка. Пелюстки використовують у вареннях, напоях і десертах. Краще брати старі садові сорти без хімії.
Ромашка
Має заспокійливі властивості. Тому часто використовують у чаях, настоянках і десертах. Квіти мають м'який, медовий смак.
Лаванда
Ця рослина має виражений аромат і смак, подібний до м'яти з цитрусовими нотами. Підходить для випічки, чаю, меду та лимонадів.
Фіалка триколірна
Має ніжний, солодкуватий смак. Ідеальна для десертів, джемів і прикрас. Пелюстки часто зацукровують, готують з них варення або використовують як декоративний елемент для десертів і коктейлів.
Чорнобривці
Пелюстки мають пряний, цитрусовий смак. Їх додають до салатів, маринадів і чаїв. Позитивно впливають на травлення.
Чорнобривці висаджують у відкритий ґрунт після останніх весняних заморозків, а перші квіти можна побачити вже в червні.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маринована магнолія для закусок: у мережі завірусився новий кулінарний тренд
Настурція (красоля)
Має легкий гоструватий смак, схожий на редьку. Їстівні і квіти, і листя. Ідеальна для салатів та закусок. Зелені плоди настурції маринують і використовують як замінник каперсів.
Календула (нагідки)
Пелюстки мають пряний, трохи гіркуватий смак. Використовують як натуральний барвник і приправу. Квіти цієї рослини додають пікантності та легку гостроту в перші та другі страви. Добре поєднується з рисом, супами та маслом.
Цибуля-трибулька
Цю рослину часто вирощують у садах як декоративну культуру. Але Листя цієї рослини можна використовувати в супах, салатах, омлетах та овочевих рагу.
Бораго (огіркова трава)
Зіркоподібні квіти мають легкий смак свіжого огірка. Прикраса для салатів і літніх напоїв - лимонадів, фруктових напоїв, коктейлів. Часто заморожують у кубиках льоду для прикраси напоїв.
Ця рослина має легку сечогінну дію, заспокоює та освіжає. Вона невибаглива, добре росте на сонці, самосіється.
Бур'яни, які всі звикли знищувати, можуть принести користь. Деякі з них справді варто додати у страви та напої.
Кропива за вмістом каротину обігнала і моркву, і обліпиху. За кількістю аскорбінової кислоти лідирує порівняно з лимоном і смородиною. Свіжі, наймолодші листочки кропиви можна додавати в салати і борщі, робити популярні зараз і дивно корисні зелені смузі. Молоде листя кульбаби йде в салати, коріння - для виготовлення аналога цикорію. Квітки їдять просто так в свіжому або сушеному вигляді.
Коментарі