Замість ядерної дубини Путіна - голосний пшик. До чого тут українці?

Росія не здатна самотужки ані створити якісні ракети, ні тим більше - обслуговувати уже наявні. Це довів досвід "Сарматів" - із п'яти випробувальних запусків успішним виявився лише один. У чому причина невдачі?

Це варто вашої уваги! Після невдалого випробування російської міжконтинентальної балістичної ракети "Сармат", яка вибухнула у пусковій шахті, мені було цікаво, що з цього приводу скажуть не західні експерти, а саме українські фахівці з КБ "Південне". І вони мене потішили.

Наші профільні фахівці кажуть, що поки на озброєні була стара добра SS-18, то все працювало як годинник. А все тому, що академік Янгель не дарма був академіком і отримав звання не за пристосуванство, а за результат. А от коли у Кремлі вирішили на коліні склепати свого "Сармата" (до речі, до чого тут до московитів сармати - взагалі незрозуміло) то в них геть нічогоне вийшло. Схоже, що рівень російських фахівців дуже низький і реверс-інженери не впоралися навіть із таким простим з завданням, бо сама "Сатана" - це розробка ще 1971 року. Далі лише доробляли окремі блрки та покращували. І якщо вони навіть таке повторити вже не в змозі, то це і сміх, і гріх, і ганьба, але ситуація нам і світу - на користь.

...у Кремля реально безвихідне становище. Бо старі ракети раніше обслуговували... українські фахівці, але це було припинено з 2014 року

Хоча тут у Кремля реально безвихідне становище. Бо старі ракети раніше обслуговували... українські фахівці, але це було припинено з 2014 року. А чому? А тому, що геніальний стратег Путін "всіх переграв" і напав на Україну. І так "переграв", що Україна припинила обслуговування ракет, які є розробкою КБ "Південне". До речі, в якому стані ті ракети зараз, ніхто не знає.

Але повертаємося до цієї історії. А вона багатогранна, бо обростає дедалі новими подробицями: виявляється росіяни мали ще робити пуски з субмарин, а запуск "Сармата" мав бути вишенькою на торті, от тільки жодна "булава" так і не стрельнула, хоча Кремль ОФІЦІЙНО попереджав американців про масштабні навчання зі стрільбами. Замість стрільб вийшов... великий пук у калюжу в стилі російського недофюрера. До речі, треба почитати фахівців, коли останній раз були успішні пуски "булави". Бо "Курськ" затонув якраз на навчаннях, коли намагався пустити таку ракету. Маневр називався "стрибок кита". Човен мав на швидкості сплити, пустити ракети і тут же зануритися, але щось пішло не так. А в результаті "вона утонула". Але це я трохи відволікся.

З п'яти випробувальних польотів, проведених на сьогодні, "Сармат" зміг успішно завершити лише один

Але до всього вище озвученого треба додати і висновки західних фахівців, які оприлюднив Der Spiegel. З п'яти випробувальних польотів, проведених на сьогодні, "Сармат" зміг успішно завершити лише один. У квітні 2022 року, невдовзі після нападу Росії на Україну, ракета з макетною боєголовкою пролетіла від Плесецька до півострова Камчатка на Далекому Сході - відстань близько 5 000 кілометрів. Але на тлі інших невдач це можна розцінювати як виняток.

На думку аналітика Тімоті Райта, остання невдача "Сармата" по суті означає, що російським ракетним військам доведеться й надалі покладатися на старі матеріали. Маркус Шиллер (європейський експерт у галузі ракет) каже: "Росія не демонструє світу хорошої картини у розробці цієї ракети. Цей інцидент ще раз показує, що у російській збройній промисловості не все гладко".

Крістіан Меллінг із берлінського Фонду Бертельсманна також говорить про "шкоду для іміджу Росії". "Експерти дивляться на розробку "Сармата" і тепер сміються від душі", - говорить він. Росія вже кілька разів намагалася продемонструвати диво-зброю, поки що безуспішно або з великою затримкою. Але: "У росіян все ще є діючі ракети - тож потенційна загроза зберігається".

Стежимо за ситуацією далі, але поки мені все подобається.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі