Децентралізація генерації та 0 корупційної маржі? Ні, так в Україні не працюють

Раз на рік Укренерго оновлює звіт генерування потужностей з урахуванням попиту та ризиків. І в цьогорічному - не було жодного слова про будівництво нових енергоблоків та АЕС, про які розказують міністр енергетики та голова Енергоатому. І на яке - Енергоатом звик списувати мільярди державних коштів. Адже на дрібній генерації багато не вкрадеш. Заради чого обезголовили Укренерго?

За Конституцією, НЕК Укренерго щороку розробляє звіт із оцінки відповідності генеруючих потужностей, щоб забезпечити наявний попит і необхідний резерв на випадок непередбачених ситуацій. Цей звіт має передбачати коросткострокову і довгострокову перспективи та враховує структурні, економічні, ринкові й екологічні умови, а також заходи з управління попитом та енергоефективностю. Він включає, зокрема, розрахунки режимів роботи об'єднаної енергостеми України за найгіршими сценаріями та заходи запобігання дефіциту генеруючої та передавальної потужностей.

Звіт розробляється на 10 років і щороку переглядається. Як оцінює сьогоднішню ситуацію системний оператор України НЕК Укренерго, яке майбутнє у ОЕСУ з врахуванням зменшення попиту електроенергії через руйнування енергоємних підприємств, зменшення населення в Україні, пошкоджень генеруючих потужностей з 24 лютого 2024 року?

Цитую відкриту інформацію з конференції "Децентралізована генерація. Нові можливості для бізнесу та громад", що відбулася на початку серпня 2024 року. "Для побудови стійкої до можливих атак системи у найближчі кілька років в Україні потрібно:

+ 4 ГВт потужностей нових вітрових електростанцій;

+ 3,8 ГВт сонячних електростанцій;

+ 1,4 ГВт потужностей газової генерації;

+ 1,1 ГВт потужностей нових ТЕС на біопаливі;

+ 0,8 ГВт потужностей установок зберігання енергії.

Щоб усе це було збудовано - потрібно близько 12-13 мільярдів євро. Втілити настільки масштабні зміни неможливо без залучення приватних інвестицій. А отже, потрібні економічні передумови, щоб бізнес і громади були зацікавлені у побудові нової децентралізованої енергосистеми".

Ви бачили в планах Укренерго нові енергоблоки АЕС "за 3-4 роки"? Бо їх там немає

Ви бачили в планах Укренерго нові енергоблоки АЕС "за 3-4 роки"? Бо їх там немає. А по-друге, як збільшення встановлених потужностей в одному місці (на ХАЕС - до 6 ГВт) корелюється з філософією децентралізації генерацій?

Тим часом упродовж усього літа в інформаційному просторі нав'язливо та гучно лунають заяви міністра енергетики Германа Галущенка та в.о. голови правління АТ НАЕК Енергоатом Петра Котіна про будівництво енергоблоків ХАЕС-3,4 з російськими реакторами ВВЕР-1000, що планувалося купити у Болгарії, енергоблоки ХАЕС-5,6 з реакторами АР-1000 виробництва компанії Westinghouse, 4 енергоблоки АР-1000 на майданчику біля м.Чигирин, енергоблоки на ПАЕС-5,6 з реакторами АР-1000, та, мабуть, енергоблок 5 на РАЕС теж з АР-1000.

За словами Котіна, в таємній Енергетичної стратегії України до 2050 року, що була прийнята у квітні 2023 (!) "…Україні необхідно мати 24 ГВТ атомних потужностей" ( зараз - 13,8 ГВт з урахуванням 6 ГВт ЗАЕС)." До речі, а навіщо схвалювати в розпал війни Енергостратегію до 2050 року, коли ніхто не має уявлення, яка структура буде в повоєнній економіці України та скільки населення залишиться?

...такі плани - будувати 9 ядерних енергоблоків з реакторними технологіями від одного постачальника є порушенням закону "Про ринок електроенергії"

Дуже важливо знати, що такі плани - будувати 9 ядерних енергоблоків з реакторними технологіями від одного постачальника є порушенням закону "Про ринок електроенергії", де чітко визначено в частині 1 статті 29: "…для забезпечення безпеки постачання електричної енергії застосовуються конкурсні процедури на будівництво генеруючої потужності та на виконання заходів з управління попитом… Величина необхідної генеруючої потужності визначається на основі оцінки достатності генеруючих потужностей для покриття прогнозованого попиту та забезпечення необхідного резерву за результатами здійснення моніторингу безпеки постачання."

Не кажу вже про те, що крім 9 блоків АР-1000 було заявлено про плани будівництва 20 (!) малих та середніх модульних реакторів Holtek Int. теж американської компанії.

Головна провина Укренерго та його керівника Володимира Кудрицького, що в перспективних планах розвитку генеруючих потужностей системний оператор не бачив та не бачить нового будівництва АЕС

Головна провина Укренерго та його керівника Володимира Кудрицького, що в перспективних планах розвитку генеруючих потужностей системний оператор не бачив та не бачить нового будівництва АЕС із введенням в експлуатацію мінімум в найближчі 10 років, тому для фахівців електроенергетичної галузі були зрозумілими неодноразові спроби з боку міністра енергетики Галущенка позбавитися "чужинця", який не вписувався в його схеми отримання корупційної маржі на закупівлях НАЕК Енергоатом на "підготовчих" та паперових роботах з нібито будівництва на майданчиках ХАЕС, ПАЕС та в Чигирині.

Я впевнена, що насправді ця компанія Галущенко-Котін не здатна реалізувати жоден проєкт, тим більше, такий великий, як будівництво нового блоку АЕС. Нагадаю, що подаровану газотурбінну установку компанія Енергоатом, якій Галущенко доручив приєднати до мережі, встановлювала її 1 рік та 4 місяці!

Крім того, і це головне: звільнити Кудрицького, щоб сісти на фінансові потоки підприємства з річним обігом 100 млрд грн та 1,5 млрд доларів міжнародної допомоги, а також отримувати корупційну маржу на закупівлях Укренерго, якої журналісти, що прискіпливо моніторять закупівлі державних компаній, раніше не бачили…

Прикро спостерігати, як порушуються в Україні норми законодавства, Конституція України - вже на системній основі. Ігнорується корпоративне право з ініціативи гаранта Конституції та "5-6 ефективних менеджерів" з Банкової.

Всі ці кроки ведуть державу до прірви і втрати довіри наших партнерів. Хоча, зазначу, деякі з яких відверто та безсоромно грають на боці українських корумпантів в енергетиці, просуваючи свої компанії в порушення українського законодавства.

Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі