Вчимося у союзників: що мінімум на рік наблизило кінець Другої світової

Росія бомбить наші мирні міста не просто так: ця тактика була вдало випробувана ще під час Другої світової у ВПС Британії. Чи не час Україні взяти уроки маршала Гарріса на озброєння?

Сер Артур Траверс Гарріс, відомий як "бомбардувальник Гарріс", він же "м'ясник Гарріс" - маршал Королівських ВПС Великої Британії, голова бомбардувального командування Королівських ВПС, ідеолог нічних стратегічних бомбардувань німецьких міст під час Другої світової війни, які призвели до численних жертв серед цивільного населення.

...1942 року Королівські ВПС перейшли до практики килимових бомбардувань німецьких міст. Головними цілями тепер були не військові об'єкти і промислові підприємства, а німецькі робітники, їхні будинки і їхні сім'ї

Спочатку британці, як справжні джентльмени, намагалися бомбардувати точково тільки важливі військові та промислові об'єкти на території нацистської Німеччини, але точність бомбометання з великої висоти і за відсутності ефективних засобів навігації (GPS тоді ще не було) була настільки мізерною, що 1942 року Королівські ВПС перейшли до практики килимових бомбардувань німецьких міст. Головними цілями тепер були не військові об'єкти і промислові підприємства, а німецькі робітники, їхні будинки і їхні сім'ї.

Артур Гарріс, згнітивши серце, затвердив нову доктрину, виправдовуючи необхідну жорстокість тим, що "через брак рапіри довелося вдатися до кийка". Що поробиш, говорив він, "війна є війна, необхідно атакувати тим, що є під рукою".

Тільки на Берлін за час війни було скинуто 540 тисяч тонн бомб. Місту було завдано збитків удесятеро більших, ніж Лондону, який бомбили нацисти. Кожен третій берлінський будинок був або повністю зруйнований, або непридатний для проживання. Щонайменше 52 000 людей загинули і вдвічі більше були серйозно поранені - це вп'ятеро більше вбитих і тяжкопоранених, ніж під час бомбардувань Лондона.

...ці варварські удари наблизили закінчення війни щонайменше на рік і зберегли життя близько 800 тисяч солдатів союзників

Кількість жертв союзних бомбардувань Німеччини в роки Другої світової війни оцінюється сьогодні в півмільйона цивільних німців. Цинічна арифметика війни припускає, що ці варварські удари наблизили закінчення війни щонайменше на рік і зберегли життя близько 800 тисяч солдатів союзників.

Я ні на що не натякаю, але війна є війна, "що тут поробиш", як казав м'ясник Гарріс, і за Полтаву, Львів, Кривий Ріг, Київ, Одесу комусь доведеться відповісти.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі