Вибори у США: корабель симпатій залишає Трампа за бортом?

Все, що нам варто знати про вибори у США - вони проходять за геть іншим принципом, ніж в Україні. Однак тенденції щодо повороту симпатій в бік кандидатки від демократів - не можуть не тішити. Що відбувається?

Нарешті і мій скепсис стосовно шансів на поразку Трампа отримав достойні контраргументи.

Ось дві соціології. Одну я взяв з "Нью-Йорк таймс". Тут важливо не те, що Гарріс випередила Трампа в загальнонаціональному рейтингу. В США така система голосування, що це не має особливого значення. Бо там рахують перевагу всередині кожного окремого штату. Умовно кажучи, якби це було в Україні, то виглядало б так. На виборах президента порахували б голоси за Зеленського і Порошенка в Сумській області. І неважливо, з яким би рахунком виграв хтось із них за голосами сумчан - хоч 60 на 40, хоч 90 на 10 - він би просто отримав всі голоси Сумщини. А якби з будь-яким рахунком, навіть із різницею в одну соту відсотка програв би вибори на Харківщині - то суперник отримав би всі харківські голоси.

...вперше соціологи зафіксували зниження рейтингу Трампа. Тобто Камала Гарріс перевертає розклади

Саме тому на виборах у США ніхто особливо не заморочується загальнонаціональним рейтингом та розкладами в штатах, де демократи та республіканці мають історичну безумовну перевагу (там голосують за своїх хоч кілок на голові теши, чисто за партійною належністю). А мають значення "рухомі" штати. Ті, де різниця між демократами і республіканцями дуже хитка. Одні з найхиткіших зараз - це Вісконсин, Мічіган, Пенсильванія та ще кілька інших. Фактично, хто виграє в них - отримає перемогу по всій країні. І ось тут вперше соціологи зафіксували зниження рейтингу Трампа. Тобто Камала Гарріс перевертає розклади.

Другу інфографіку з опитування "Економіста" я поцупив у Ярослава Железняка. Вона особисто мені ще показовіша. Це опитування не "за кого ви голосовутимете". А "як ви думаєте, хто переможе?" І тут Гарріс теж вперше вийшла вперед. Тобто росте впевненість американців у її перемозі. А значить, це може бути демотивуючим фактором для трампістів у прийнятті рішення в листопаді: "А нащо я ото попхаюсь голосувать, все одно та кицька драна перемагає, лишуся дома бухати". І так у Трампа може відвалитись ще кілька відсотків саме виборців, які ще не визначилися. А Гарріс відповідно - додасть собі за рахунок більшої явки впевнених у її перемозі. Бо не секрет, що багато людей роблять вибір тільки для того, щоб бути у спільноті переможців. Щоб разом із сильними. Щоб не маргінес. Камала так Камала. Аби не разом із трампівськими лузерами.

Ритуальне нагадування насамкінець. Вибори у США в листопаді. І до них ще багато чого може змінитись. Ці опитування - виключно про зріз ситуації на початок серпня. І ніхто ніяких гарантій не дає.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі