Ексклюзиви
понеділок, 20 травня 2024 10:08

Blue Origin уперше відправив туристів у суборбітальний політ
3

Корабель Blue Origin уперше відправив туристів у суборбітальний політ після майже дворічної паузи
Фото: .blueorigin.com
Корабель Blue Origin уперше відправив туристів у суборбітальний політ після майже дворічної паузи
Корабель Blue Origin уперше відправив туристів у суборбітальний політ після майже дворічної паузи

Після майже дворічної перерви, спричиненої невдачею під час тестового запуску, туристична ракета Blue Origin здійснила перший політ із пасажирами в суборбітальний простір.

Старт відбувся о 9:36 за центральним часом з об'єктів компанії у Техасі, повідомила компанія на офіційному сайті.

"Політ NS-25 став сьомим пілотованим рейсом Blue Origin. На борту капсули перебували шестеро клієнтів: венчурний капіталіст Мейсон Енджел, засновник французької крафтової броварні Brasserie Mont-Blanc Сильвен Широн, інженер-програміст і підприємець Кеннет Л. Гесс, бухгалтер на пенсії Керол Шаллер, льотчик Гопі Тхакура та капітан ВПС США у відставці Ед Дуайт", - сказано в повідомленні.

Дуайт став першим у країні чорношкірим кандидатом в астронавти, обраним президентом Джоном Ф. Кеннеді 1961 року. Попри проходження навчання та рекомендації ВПС, він не потрапив до Корпусу астронавтів NASA, тож став підприємцем та скульптором. Його історія висвітлюється в новому документальному фільмі National Geographic "Космічні перегони".

"Я не збирався ставати космонавтом. Це була остання справа в моєму списку бажань. Але я подумав, що це може бути викликом і вирішив прийняти його", - сказав Дуайт у документальному фільмі.

90-річний Дуайт виконав суборбітальний політ, ставши найстарішою людиною, яка досягла таких висот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астронавти розказали, чим пахне космос

Політ проходив на висоті близько 100 км над поверхнею Землі.

У піку польоту пасажири випробували кілька хвилин невагомості і насолоджувалися приголомшливими видами Землі з вікон салону. Запуск послідував за успіхом безпілотної наукової місії в грудні, який був першим польотом програми New Shepard після аварії понад рік тому.

У вересні 2022-го ракета і космічний корабель New Shepard мали запустити партію наукових інструментів. Однак через хвилину після старту ракета випустила потужний вибух полум'я, після чого капсула New Shepard активувала систему переривання запуску, забезпечивши безпечне приземлення на парашуті.

Розслідування Федерального управління цивільної авіації засвідчило, що причиною невдачі стала проблема з соплом двигуна, яке зазнало більш високих температур, ніж очікувала компанія. Для вирішення цієї проблеми в Blue Origin внесли зміни в камеру згоряння і скоригували робочі параметри для моделювання безпечних польотів.

Зараз ви читаєте новину «Blue Origin уперше відправив туристів у суборбітальний політ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути