Вирощену картоплю можна збувати у своєму селі перекупникам, везти у райцентр чи область. Там продавати на базарі або теж здавати оптовикам. Дехто із городників сам везе на оптові бази на південь країни.
Вінничанин 36-річний Олександр Тимчук орендує близько 3 га землі у приміських селах. Вирощує картоплю, буряк та моркву на продаж.
— Гарно вродила картошка. Зараз частину повезу здавати на ринок Привокзальний у Вінницю. Там скуповують оптовики з Криму, Херсона. Велику беруть по 3,5 гривні за кілограм. Дрібнішу — по 2,5. У середньому за тонну можна заробити 3 тисячі.
Восени Олександр Тимчук здає тонну картоплі. Решту тримає до весни, коли можна продати утричі дорожче.
— Спеціалісти кажуть, вигідно з картошкою їхати на Крим, у Дніпропетровську і Луганську області. Але це якщо маєш свій транспорт. Бо наймати машину невигідно. До Криму 8 тисяч треба заплатити тільки за перевезення.
38-річний Володимир Жовнір із села Якушинці Вінницького району скуповує картоплю в селян і возить на південь.
— У Криму її беруть по 4–4,5 гривні за кілограм. У машину влазить 7 тонн картошки. Купую по 2,5 гривні. Вкладаю 18 тисяч гривень. У Криму за неї отримую 31 тисячу. 5 тисяч відкидаю на бензин. За кожну поїздку заробляю 7–8 тисяч гривень. За тонну виходить тисяча.
41-річний Микола Кротенко із села Жаботин Кам'янського району Черкащини свою картоплю та молочне продає на базарі у райцентрі Сміла, за 20 км від села. Їздить своїм авто.
— Відро коштує 25 гривень. Кіло виходить — троячка. Ну й нормально, по мішечку продаю в день.
За тонну, якщо вирахувати витрати на бензин, вторгує 2,2 тис. грн.
Коментарі
1