14–15 вересня у парку ім. Тараса Шевченка в місті Ніжин на Чернігівщині провели восьмий фестиваль "Його величність ніжинський огірок".
В обід на вході до парку — черга. Люди обступають стенд ніжинського консервного заводу. Пробують огірки й інші консерви. Мер Анатолій Лінник на сцені кладе до дерев'яної діжки огірки, сіль і зелень. Соління спробують на фестивалі за рік.
— Часто чуємо, що сорти ніжинських огірків утрачені. Це не так. У нас є насіння, яке можна зберігати до 10 років, — каже 61-річний Олександр Касян, директор дослідної станції "Маяк" із Національної академії аграрних наук України. Станція розташована в селі Крути Ніжинського району.
На стенді стоїть діжка з огірками. Їх солять за патентованим рецептом. Крім звичних компонентів, кладуть тархун, змієголовник, естрагон.
— З огірків готують солоні та солодкі страви. Вчора вигадали з учнями освіжаючий напій "Огірковий кавунад" — перемішали сік кавуна й огірка, додали м'яту, лимон і мед, — розповідає викладачка Ніжинського професійного ліцею побуту та сервісу Світлана Деружинська.
Студенти 20-річний Богдан Резвін і 25-річний Віктор Дмитрієв показують приготовані салат із солоних і свіжих огірків, крученик із салом та огірком, суші з огірка, налисники та крокети картопляні з огірками.
На фестивалі вибрали найбільший огірок цьогорічного врожаю. Овоч завдовжки 43 см виростила родина Максименків.
Коментарі