— Новинками цього року є американські сорти ожини Фрідом і Тревел. Вони дають два врожаї — у липні та вересні, — розповідає садівник В'ячеслав Францішко, 52 роки, із села Жовтневе Кам'янець-Подільського району Хмельницької області. Має 30 сортів ожини, 25 — фундука, по 50 — шовковиці й аґрусу, 10 сортів глоду.
— В Америці та Європі ожину називають королевою ягід. З квадратного метра можна зібрати більше, ніж суниці, малини чи смородини.
Також новим сортом є американський Осейдж з овальними ягодами. Ірландський Літл Блек Принц — карликовий, його вирощують у горщику. Але він з великими ягодами — 5 см. Завдяки метровій висоті куща й самоплідності, його зручно вирощувати на балконі. Сорт Блек Меджік родить двічі на рік. Уперше в липні й вдруге — під агроволокном до Нового року.
— Українські селекціонери теж виводять сорти, але про них ніхто не знає. Чують тільки в тій місцині, де їх створили. При наукових установах немає збуту, бо не налагоджена співпраця з садівниками. І ці новинки затихають на тому ж місці, де й з'являються, — скаржиться В'ячеслав Францішко.
В Україні цього року вперше зібрали білу ожину сорту Сніговий замет. Її вивели американці ще 1850-го, але її не було в Радянському Союзі.
— Тодішній владі нічого не треба було, крім пшениці. Інколи ще яблука проскакували. З ожиною доводиться панькатися й укривати. Тому насіння Снігового замету везли з насіннєвого банку на Алясці. Його розморозили й посіяли в Україні. Цього року вже пробували врожай новинки, якій майже 170 років.
Щоб вибрані сорти щедро плодоносили, їх періодично розмножує. Робить це в серпні. За півтора місяця пагони приживуться і до холодів можна пересадити на постійне місце.
Коріння ожини наростає при низьких температурах, тому осінь — найкращий час для закладки саду. Останні роки весна холодна, а потім різко настає спека. У саджанців не ростуть всмоктувальні молоді корінці.
Для розведення робить біля материнського куща канавки глибиною на штик лопати. У них пригинає верхівки однорічних пагонів, не відрізаючи від куща. Прикладає камінцем і засипає землею так, щоб верхівка була зовні. На початку жовтня вилами розкопує пагони і відрізує вкорінений саджанець. Садить на постійне місце і мульчує хвоєю, корою дерев, соломою, листям, перегноєм чи подрібненим бадиллям кукурудзи.
Першого року кущ росте й закладає бруньки. Родить на другий. Дозріває з кінця липня до вересня. Урожайність збільшується завдяки прищипуванню верхівок пагонів. Від цього прокидаються бічні бруньки.
— Врожайність ожини збільшує подвійне прищипування пагонів. Без цього ягоди всередині куща погано визрівають, у непогоду загнивають. Для профілактики по мірі відростання цьогорічного пагона на висоті 1 метра зриваю точку росту. З верхніх бруньок відростають кілька пагонів, які знову прищипую через 50 сантиметрів. Тоді формується сильний розгалужений кущ.
Коментарі