52-річний Георгій Максимів з міста Виноградів на Закарпатті навесні на дачі планує висадити кущі ківі. Саджанці замовив у селекціонера Генріха Стратона.
— Три роки тому пробував ківі ростити, — розповідає. — Саджанці кум з Італії привіз. Не прижилися, бо мерзнуть. А Стратон морозостійкий сорт вирощує.
Знаю, що близько 20 років тому селекціонер Генріх Стратон з Ужгорода вивів морозостійкий сорт Ківі Карпат. Назвав Валентайн на честь батька Валентина.
— Ідея зайнятися селекцією ківі виникла на початку 1990-х. Тоді у продажі з'явилися ці плоди. Я був студентом-біологом, зацікавився новинкою, — говорить Стратон. — Висіяв сотні тисяч насіння різних сортів. Хотів отримати хоча б одну морозостійку рослину. Аж на п'ятий рік вона зацвіла, зав'язала перші плоди. Створив в Ужгороді плантацію.
Рослина плодоносила без запилення. Її розмножували черенкуванням, як виноград.
Ківі Карпат Стратона — кущ-ліана, тому садять на опору. Сягає 2,5–3 м заввишки. Якщо довго немає дощу, треба поливати. Саджанцям у перший рік потрібна тінь. Там ростуть швидше.
— Приваблюють котів. Їх слід відганяти, — каже селекціонер. — Цвіте наприкінці травня чи на початку червня. Плоди зав'язуються і ростуть усе літо. Плантації не обробляю міндобривами, лише листовим перегноєм. Ніколи не бачив, щоб ківі їли шкідники чи чіплялися хвороби. Цей сорт витримує морози не менше 28 градусів.
Саджанці вирощують у торф'яних контейнерах — зручно саджати. Застерігає садити у важкий глиняний ґрунт. Плоди до 110 г збирають наприкінці вересня. Їх можна п'ять місяців зберігати при температурі від нуля до +6°C. Генріх Стратон готує з ківі джеми, варення, соки і ківовицю.
Коментарі