— Щороку садила полуницю і мала гарний урожай, — каже 36-річна Світлана Панейко зі Старого Села біля Львова. — Але якось не змогла купити розсаду. В магазині порадили саджанці жимолості. Я взяла, і тепер у моєму саду — це перша ягода, яку можна їсти.
Плоди жимолості дозрівають у кінці травня — початку червня. Їсти їх можна впродовж трьох-чотирьох тижнів. Культура швидкоплідна. Дворічні рослини цвітуть і зав'язують плоди у рік посадки.
— Ягоди нагадують суміш полуниці, ківі, барбарису і лохини. Мені подобається варення з жимолості. Якщо додати в пломбір, то для дітей — це найулюбленіше морозиво, — каже жінка.
Відваром із плодів і листя лікують хвороби очей, ангіну, стоматит. Ягоди використовують як судиноукріплюючий засіб при гіпертонії і розладах шлунково-кишкового тракту.
— Жимолость стійка до поганих погодних умов. Щороку збираю стабільний урожай. Ягоди майже не пошкоджують шкідники та хвороби. А для захисту не треба використовувати хімічні препарати. Це полегшує догляд і домашню роботу, — розповідає Світлана Григорівна.
Жимолость підходить для виробництва органічної ягоди, попит на яку стабільно зростає по всій Європі та Північній Америці.
В Україні рослина ще мало поширена і її не зустрінеш на полицях супермаркетів. Останніми роками виробилася стійка тенденція до закладки нових плантацій цієї культури.
Замовити жимолость і отримати консультацію щодо посадки можна на сайті titovchp.uaprom.net або за телефонами 0(99) 604 33 22,
0(63) 461 88 32, 0(67) 629 94 55.
Коментарі