
Попри перші заморозки, не поспішайте викопувати моркву. Якщо зібрати врожай занадто рано, то недостиглі плоди втрачають частину своїх поживних речовин, погано зберігаються і швидко в'януть.
Саме в цей момент морква поступово стає досить соковитою. Продовжує набирати солодкість та корисні мікроелементи до повного дозрівання.
Коли викопувати моркву
Оптимальний час збору врожаю, коли середньодобова температура тримається на рівні +5…+7°C. Саме тоді морква готова до тривалого зберігання. Чим довше вона буде у землі, тим соковитішою та солодшою буде.
Морква стає особливо соковитою, якщо викопати її не раніше жовтня, а іноді навіть дочекатися листопада. Головне - встигнути зібрати врожай до серйозних морозів, адже підмерзла морква гірше зберігається і може втратити смак.
Як правильно викопувати моркву
Обирайте сухий сонячний день. Викопуйте обережно, підкопуючи вилами, щоб не пошкодити моркву.
Одразу обрізайте бадилля, залишаючи "хвостик" до 1 см, щоб вона не проростала в погребі.
Дайте моркві підсохнути на повітрі кілька годин, але не під прямим сонцем.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посівний місячний календар жовтня: в які дні найкраще садити озимі овочі для гарного врожаю
Як зберігати моркву
Переберіть. Пошкоджені та тріснуті використайте першими.
Найкраще зберігати моркву в ящиках із вологим піском або тирсою при температурі +1…+3°C.
Періодично перевіряйте овочі й видаляйте ті, що почали псуватися.
Уникайте зберігання біля яблук чи груш - вони виділяють етилен, який прискорює псування.
Урожай картоплі важливо зберегти до наступної весни. Для цього потрібно дотримуватися кількох важливих правил.
Зокрема, зібраний врожай необхідно перебрати та просушити. Рекомендують також використовувати додаткові методи, зокрема обробку триходермою.
Коментарі