— Подобається свято. Широкий вибір продукції — віск, стільники, перга, мед, вироби з вощини. Літр меду із різнотрав'я придбали за 80 гривень. Щоправда, акацієвий і гречаний дорожчі — по 160, — каже карлівчанин 63-річний Іван ГОЛОВЧЕНКО. Із дружиною Надією, 59 років, прийшли на Свято меду. Проходило в райцентрі 17–18 серпня.
17-го медовари розгорнули намети на площі біля районного будинку культури.
— Вирішили провести традиційний ярмарок, щоб дати можливість людям придбати на зиму мед чи інші бджолопродукти за нижчими від ринкових цінами, — говорить очільник районної спілки пасічників Віктор Южанінов, 52 роки. — Запланували, що буде дев'ять місць торгівлі, але завжди беруть участь більше людей, — показує на кілька десятків торгових яток.
Люди куштують продукцію, прицінюються і купують. Настоятель Свято-Пантелеймонівського храму ієрей Богдан Довбака освячує медову продукцію.
Багато людей збираються біля ятки подружжя Лубенців. Займаються бджільництвом понад 20 років. Цьогоріч продають новинку — крем-мед із шоколадом і лісовими горіхами.
— Хотілося здивувати покупців, — посміхається Тетяна Лубенець. Одягнена у вишиванку. Поправляє баночки зі смаколиком. Вартість однієї — від 45 до 60 грн, залежно від об'єму.
Пасічники Олександр та Яна Гончарі приїхали на свято із Чутівського району. Із собою взяли доньку 4-річну Ангеліну.
— Наше хобі за 15 років перетворилося на улюблену справу, — говорять. — Ми є членами спілки пасічників і завжди підтримуємо такі заходи. Сьогодні пропонуємо звичайний мед і з квітковим пилком. Привезли самовар, щоб пригощати людей трав'яним чаєм із чебрецю, м'яти, липи.
— Скуштуйте, придбайте. Не пошкодуєте, — пасічник Олександр Божок звертається до двох жінок із дітьми, які роздивляються його продукцію. — Мед свіжий.
Олександр четвертий рік поспіль бере участь у ярмарку. Моя родзинка — медові вина, каже.
— Вина бувають варені, коли мед готується одну-дві години, і ставлені — зі свіжого меду, — пояснює. — У мене вина ставлені з додаванням різних соків — вишні, чорноплідної горобини, калини, аґрусу, порічки. Вистойка напою мінімум півтора року. Цукристість — 7–8 відсотків. Вміст спирту — 12–14 процентів.
— Я брала медове вино на ювілей свекрухи тогоріч, — приєднується до розмови Олена Сиволап, 34 роки. — Всім сподобалося. Особливо смачне — із соком вишні. Давай, Галю, купимо? — повертається до подруги.
— Цікаво скуштувати. Але я візьму із соком чорноплідної горобини, — відказує темноволоса Галина.
На сцену запрошують пасічників, вручають подяки райдержадміністрації, районної та міської рад.
Працівники центральної районної бібліотеки презентують книжкову виставку "Золоті медові соти" й роздають листівки із цікавою інформацією про мед.
За два дні святкування пасічники продали сотні кілограмів продукту.
— Першого дня продав 70 кілограмів меду, а наступного — майже 15, — підсумовує Віктор Южанінов. — Захід залишив по собі лише приємні спогади та радість від спілкування.
Коментарі