![Наталія Білоусова працює головним пивоваром на Запорізькому пивзаводі понад 30 років. Вона багато років керувала випуском ”Жигулівського”. Знає, як цей сорт варили за радянських часів](https://static.gazeta.ua/img/cache/gallery/489/489728_1_w_300.jpg?v=0)
У 60-х радянський громадянин за статистикою випивав до
12-13 літрів пива на рік. Це було досить небагато у порівнянні з іншими країнами. Лише в 70-х роках минулого століття пивоварінню в СРСР почали приділяти належну увагу: відкривали нові пивні заводи, знизили ціну на продукцію, до того ж з'явилися нові сорти пива.
ЗПЗ-2: нове слово у радянському пивоварінні
30 грудня 1974 відбулося відкриття 2-го Запорізького пивзаводу (ЗПЗ-2). Його будували одні з кращих майстрів пивоваріння — чехи, використовуючи при цьому імпортне чеське обладнання. З восьми загальносоюзних сортів Запорізький пивзавод № 2 у своєму асортименті мав шість. Але головною гордістю підприємства завжди було "Жигулівське".
В 70-80-ті "Жигулівське" Запорізького пивзаводу № 2 стає головним хітом у регіоні. Багато хто пам'ятає, що в черзі за "Жигулівським" можна було провести декілька годин — настільки великим був попит.
"Жигулівське Запорізького Розливу"
У лютому 2013 року Запорізький пивзавод відновив виробництво популярного сорту. Як і багато років тому, це пиво варять за державними стандартами СРСР 1970-х років.
Головний пивовар підприємства — Наталія Білоусова — працює на Запорізькому пивзаводі понад 30 років. Саме вона довгий час керувала випуском "Жигулівського" і тому досконально знає, як цей сорт варили ще за радянських часів і яким він має бути. "Особливість сьогоднішнього "Жигулівського Запорізького Розливу", — говорить Наталія Василівна, — у використанні добірного українського хмелю і солоду для отримання пам'ятного всім смаку".
Рецептура та технологічні параметри повністю відповідають пиву, яке виготовляли в 1970-1980-х роках. Важливо, що сьогодні цей сорт варять на тих самих мідних варницях (сусловарний котел і фільтр-чан — прим. редакції), які були встановлені чехами. Завдяки цьому "Жигулівське Запорізького Розливу" має рівний смак з тонким хмельовим ароматом.
Сьогодні "Жигулівське Запорізького Розливу" випускається в пляшках 0,5 і 2 л. Усі якісні параметри відповідають ГОСТ СРСР: масова частка сухих речовин у початковому суслі складає 11%, вміст алкоголю — не менше 4,2% об.
Першу партію "Жигулівського Запорізького Розливу", розкупили за два тижні. Ось що означає якісний продукт, спогади про який пройшли десятиліття! Продукція пивзаводу № 2 завжди відрізнялася високою якістю, що підтверджується нагородами і медалями, завойованими підприємством за роки існування. Тому "Жигулівське Запорізького Розливу" виробляється і буде вироблятися тільки в Запоріжжі.
Коментарі