понеділок, 28 жовтня 2024 22:58

Третій шлях. Яких несподіванок очікувати від візиту очільника МЗС України Андрія Сибіги до ПАР

Третій шлях. Яких несподіванок очікувати від візиту очільника МЗС України Андрія Сибіги до ПАР
Фото: eastnews.ua

Україна намагається довести на практиці, що світ не розколовся на два табори і обіграти Росію після саміту БРІКС. Що вже вдалося, - розбиралася Gazeta.ua.

Україна запросила Росію на другий саміт миру. Про це пише Jacarandafm з посиланням на зустріч міністра закордонних справ України Андрія Сибіги зі своїм колегою з Південно-Африканської Республіки (ПАР) Рональдом Ламолою 28 жовтня. Частково підтверджує цю новину турецький ресурс Turkiyetoday, цитуючи очільника українського МЗС на брифінгу у Преторії: "Я напряму підтвердив міністру, що Україна готова запросити представників Росії на другий мирний саміт по припиненню війни в Україні".

Українські джерела про це не кажуть, хоча у звіті МЗС України про зустріч з Ламолою зазначено: темою є заходи припинення війни. Андрій Сибіга виклав українські умови: "Ми не хочемо інсценування її відсутності або "відкладеної війни", але нам потрібні колективні зусилля для досягнення справедливого миру для України, підтримка партнерів для відновлення світового порядку на базі міжнародних законів". Також головний український дипломат закликав ПАР донести до РФ позицію про неприйнятність ударів по об'єктах ядерної енергетики, що є стандартним зверненням, а не запрошенням.

У свою чергу, Ламола наголосив, що ПАР виступає за якнайшвидше завершення війни "мирним шляхом".

Візи роздору

Формально українська делегація більше поїхала для того, щоб укласти угоду про взаємний безвізовий в'їзд чиновників обох країн. "Це дозволить африканським чиновникам швидше прибувати до України, що важливо для кращого вивчення ситуації", - пояснив Роберт Ламола.

Наразі невідомо, як швидко принесуть чиновники ПАР мир в Україну, а от політичний мир до ПАР головний український дипломат, схоже, уже привіз.

Напередодні канцелярія президента Сиріла Рамафоси розповсюдила коментар до заяви про союзництво з РФ, котру той виголосив на саміті БРІКС. У ПАР коаліційна партія "ДемАльянс" жорстко розкритикувала Рамафосу, оскільки "ПАР одночасно підтримує теплі дипломатичні двосторонні відносини з Україною, - зазначили у Рамафоси у відповідь на це. - Саме завдяки політиці неприєднання Південна Африка змогла конструктивно взаємодіяти як з Україною, так і з Росією".

"Доопрацювання технічних деталей"

"ДемАльянс", утім, відігрався угодою про взаємний дипломатичний безвіз, котру міністр внутрішніх справ Леон Шрайбер оголосив підписаною до офіційного оформлення з боку президента. Простіше кажучи, Сиріл Рамафоса його ще не підписав, як, до слова, і протокол, котрий уповноважує Шрайбера зробити це, розповів представник Рамафоси Вінсент Магвенья. "Незрозуміло, як міністр може оголосити про підписання міжнародної угоди без попереднього офіційного дозволу на це. Переговори з Україною про скасування віз для дипломатичних або службових паспортів розпочалися у 2020 році", - зазначив він.

Тож угоду не підписали. Рональд Ламола послався на "доопрацювання технічних деталей".

Зерно для Африки

Ці епізоди стали звичними для коаліції двох колишніх антагоністів у ПАР. Після візиту Андрія Сибіги "ДемАльянс" позбудеться аргументів для критики президента Рамафоси за зближення з РФ, а той одразу вб'є двох зайців: просуне ПАР як посередницю врегулювання конфліктів і забезпечить країну зерном. Тому угоду про дипломатичний безвіз буде підписано.

Не випадково ж Рональд Ламола звернув увагу на вплив російської війни на ланцюжки продовольчих поставок. "У наших, - людей миру, - інтересах побачити мирне розв'язання цього конфлікту", - наголосив він.

Отже, відмовлятися від умовного нейтралітету Рамафоса не буде, але, з огляду на майбутнє головування ПАР у G20, що розпочнеться з 20 грудня 2024 року, має просувати міжнародні ініціативи без прив'язки до Росії. Цьому якраз і сприяє "ДемАльянс", котрий ще у 2022 році підтримав Україну і засудив РФ. Тож час для візиту Сибіги до ПАР обраний вдало. "Сподіваюся, Україна буде у центрі уваги G20", - зазначив він.

Зрушення вже є: ПАР приєдналася до Міжнародної коаліції з повернення дітей і дала згоду на участь у відповідній конференції, котра за кілька днів розпочнеться у Канаді.

Теплий прийом

Головний український дипломат провів низку зустрічей у ПАР, у тому числі з українською громадою та діловими колами країни, і позитивно відгукнувся про прийом. На брифінгу він спростував участь українських військ у конфліктах на Чорному континенті. "Україна не втручається у справи інших країн. Ці звинувачення безпідставні. У нас своя війна і ми не хочемо її імпортувати чи поширювати. Ми хочемо покласти край російській агресії, от і все", - заявив він у Преторії.

Водночас Сибіга висловив стурбованість злочинною діяльністю ПВК "Вагнер" у Сахелі, котра "експортує нестабільність, несе лише смерть, руйнацію і хаос". І закликав Ламолу подумати над розширенням безвізу з дипломатів і чиновників на всіх громадян.

Але якщо на офіційному рівні все було справді тепло і продуктивно, то на вулицях Преторії - занадто гаряче. Біля Департаменту міжнародних відносин відбувся пікет незадоволених візитом українського міністра закордонних справ. Один із них, Амос Сібанда, заявив, що "ДемАльянс" втягує ПАР у війну Росії з Україною, і зажадав закрити посольство у ПАР. Він занепокоєний можливістю відправки зброї з ПАР до України "для боротьби з нашими російськими друзями". Також він розкритикував "ДемАльянс". Цікаво, що цей африканець висловив стурбованість тим, шо візит Сибіги нібито підриває стосунки ПАР з БРІКС. Його думки поділяють, схоже, не тільки соратники по пікету.

"ДемАльянс" не диктуватиме зовнішню і внутрішню політику країни", - заявив Рамафоса. Якщо Рамафоса хоче дружити з Путіним, це його справа, але режим Путіна, котрий здійснює збройну агресію, не може бути другом ПАР", - відповів лідер "ДемАльянсу" і міністр сільського господарства Джон Стенхейзен.

Подібні випадки засвідчують зацікавленість Росії у ПАР настільки, що Кремль розпочав гру на розбіжностях всередині влади. Потепління з Україною свідчить, що, самостійно чи під тиском "ДемАльянсу," але президенту Рамафосі доведеться зміцнювати стосунки з нашою країною.

Хід троянським конем?

Та зустрітися з Андрієм Сибігою президент ПАР відмовився. Для цього, як і для пікету під Департаментом у Преторії, є одне пояснення - військова делегація ПАР якраз перебувала у Москві.

За даними Міноборони РФ, очолював її командувач Національними силами оборони Рудзані Мафваньї, обговорив він з російською стороною військове співробітництво. Главком Сухопутних військ країни-агресорки Олег Салюков заявив, що для російської сторони воно "має стратегічний і довгостроковий характер", що передбачає "надійні і рівноправні відносини". За офіційними повідомленнями, досягнуто домовленості про співробітництво між збройними силами двох країн у різних сферах.

Результативна відсіч

Для України це тривожний дзвіночок: чи не з'являться на наших фронтах, на додачу до північнокорейців, ще й африканці? Тому сам факт візиту Андрія Сибіги на тлі поїздки військової делегації до РФ є проривним. Готувалася вона ретельно. Зокрема, 26 жовтня голова Офісу президента Андрій Єрмак говорив телефоном з радником президента ПАР з питань нацбезпеки Сідні Муфамаді, під час якої йшлося і про подальшу співпрацю двох країн. А 27 жовтня Андрій Сибіга був в Омані, де відкрив диппредставництво України, потім відвідав Єгипет і Анголу. Це перше велике африканське турне нового міністра закордонних справ, а єгипетська сторона бере активну участь у переговорах по врегулюванню арабо-ізраїльського конфлікту. Оман ще минулого року пропонував створити на своїй території зерновий хаб, нині цю ідею озвучив і Андрій Сибіга. А до африканського турне він побував у Туреччині. І загалом поїздки останніх днів складаються у стрімкий процес підготовки до другого Саміту миру.

Зараз ви читаєте новину «Третій шлях. Яких несподіванок очікувати від візиту очільника МЗС України Андрія Сибіги до ПАР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути