Ексклюзиви
понеділок, 07 жовтня 2024 20:41

Заплутана справа топ-зрадника Вячеслава Богуслаєва

Заплутана справа топ-зрадника Вячеслава Богуслаєва
Вячеслава Богуслаєва беруть під варту у Шевченківському районному суді Києва. Фото: eastnews.ua

Днями вчергове засвітилось імʼя високопоставленого російського шпигуна та агента, колишнього президента підприємства "Мотор Січ" Вячеслава Богуслаєва.

"Мотор Січ" вважається одним із найбільших у Європі підприємств з виробництва авіадвигунів. У 2022 році його почесного президента звинуватили в колабораціонізмі на користь Росії, держзраді, пособництві, сприянні терористичній діяльності держави-агресорки та протидії Збройним силам України.

За інформацією слідства, Богуслаєв постачав двигуни для російської штурмової авіації. За це йому "світить" довічне ув'язнення. Зараз колаборант перебуває в СІЗО.

Усе на користь України

Отже, чергова згадка про Богуслаєва стосується справи чотирьох суддів Київської апеляції. Днями Вища рада правосуддя (ВРП) відсторонила їх від роботи. Суддів підозрюють в отриманні $35 тис. за незаконне зняття арешту із літаків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суддівський хабар із ароматом кави

Один із літаків використовувала компанія "Мотор Січ", почесним президентом якої був підозрюваний Вячеслав Богуслаєв. А дещо раніше Фонд держмайна передав державі ще 80 млн грн активів В'ячеслава Богуслаєва.

Кошти, котрі були на рахунках одного з банків, передали у Фонд ліквідації наслідків війни.

Проти Богуслаєва запровадили санкції на 10 років та конфіскували частину його майна. Передача державі активів колаборанта почалася у травні 2024 року. Тоді конфіскували низку об'єктів нерухомості, права на торговельні марки, корпоративні права, гроші та інші активи загальною вартістю понад 600 млн грн.

Загалом Фонд державного майна перерахував до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії 79,5 млн грн з арештованих рахунків Вячеслава Богуслаєва.

Гроші та інші активи, які належали йому та його бізнес-партнеру, котрий є довіреною особою з російського ринку авіабудування - колишньому директору московського представництва АТ "МОТОР СІЧ" Петру Кононенку, передали рішенням суду до Фонду держмайна. Зазначається, що загалом з рахунків колишнього президента "Мотор Січі" ФДМУ перерахував вже понад 366 млн грн до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

А наприкінці червня заступниця міністра юстиції Інна Богатих повідомила, що Україна націоналізує банк Вячеслава Богуслаєва "Мотор-Банк". Він стане сьомим державним банком.

"Заслуги" Вячеслава Богуслаєва

Колишнього президента компанії "Мотор Січ" заарештували у жовтні 2022 року за підозрою у співпраці з Росією.

Зокрема, двигуни компанії Богуслаєва виявили у збитих російських гелікоптерах. Згодом правоохоронці встановили, що бізнесмен має російське громадянство та знайшли докази торгівлі з підсанкційними іранськими компаніями. Також виявилося, що колишній президент "Мотор Січі" мав завод на тимчасово окупованій території України.

Крім того, слідство виявило, що Богуслаєв наказав працівникам компанії вивести з ладу гелікоптери, які планувало закупити міністерство оборони України. За цим фактом Богуслаєв отримав ще одну підозру.

Викрито дочірні компаній Богуслаєва в різних країнах світу. Вони офіційно зареєстровані і через них відбувалась торгівля та постачання важливих вузлів, цілих двигунів до РФ.

У квітні 2023 року президент Володимир Зеленський запровадив 10-річні санкції проти Богуслаєва. Вже наступного місяця той попросив Офіс Президента включити його у списки обміну з Росією.

Після надання необхідних свідчень експрезидент "Мотор Січі" стане "якісним обмінним фондом"

Радник голови ОП Єрмака Михайло Подоляк допускав можливість обміну Богуслаєва, зазначивши, що цей процес може бути подібним до обміну Віктора Медведчука. Не виключив цього і голова Служби безпеки України Василь Малюк, який казав, що після надання необхідних свідчень експрезидент "Мотор Січі" стане "якісним обмінним фондом".

Однак Богуслаєв досі в Україні. І це природньо, бо до того, як наші спецслужби вирішать обмінювати 85-літнього Богуслаєва чи ні, він мав би отримати вирок суду після всіх процедур судових засідань, допиту його та свідків, оприлюднення імен його соратників по здачі України.

Не можна обривати нитки до інших зрадників, поспіхом обмінюючи настільки "цінного" колаборанта, який може вказати на інших злочинців.

У липні Шевченківський районний суд Києва вкотре продовжив тримання під вартою без права внесення застави підозрюваному у колабораціонізмі експрезиденту компанії "Мотор Січ" В'ячеславу Богуслаєву до 22 жовтня.

Досвідчений ділок

Ім'я почесного президента і власника значної частки акцій "Мотор Січі" Богуслаєва фігурувало в цілій низці скандалів навколо спроб продажу понад 50% акцій підприємства Китаю, його первинної приватизації та незаконних маніпуляцій з акціями.

У 2017 році продаж компанії заблокувала СБУ. У 2018 СБУ порушила провадження за статтями "диверсія" та "підготовка до злочину", через суд заарештувавши 56% акцій. На думку українських спецслужб, іноземні акціонери хотіли в порушення закону сконцентрувати в одних руках придбані через різні офшорні фірми акції та отримати повний контроль над діяльністю "Мотор Січі" у сфері оборонних замовлень.

СБУ також підозрювала зацікавленість РФ у цій угоді, яка таким чином прагнула послабити Україну, позбавивши її важливого оборонного підприємства. США чинили опір продажу підприємства Китаю. Зрештою угоду з продажу більше половини акцій "Мотор Січі" китайській компанії Skyrizon Aircraft таки заблокували.

Рішенням Ради національної безпеки і оборони України в листопаді 2022 року "Мотор Січ" націоналізували. Першого квітня Україна запровадила санкції проти Богуслаєва.

Отже Вячеслав Богуслаєв працював на Росію з 2014 року в обхід законів України. Він передавав технології та сприяв російським окупантам – у нас під носом тривало співробітництво з російською армією. І сьогодні гелікоптери української "Мотор Січі" б'ють по Україні. Але не помітити таке масштабне співробітництво на високому державному рівні було б неможливо. Тож суспільство чекає відповіді від слідства на запитання: хто на високих посадах ліз на амбразуру, не Батьківщину, а злочинні оборудки захищати?

Зараз ви читаєте новину «Заплутана справа топ-зрадника Вячеслава Богуслаєва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути