неділя, 13 жовтня 2024 06:09

Спецтема: Війна Росії проти України

Український F-16 міг збити російський Су-34 - ISW

Український F-16 міг збити російський Су-34 - ISW
У Росії повідомили про падіння винищувача Су-34. Фото: slovoidilo.ua

Українські військові за допомогою F-16 могли збити російський винищувач Су-34.

Якщо інформація підтвердиться, це стане першим фактом знищення пілотованого винищувача РФ з наданого західними партнерами літака, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що тісно пов'язаний із авіацією російський військовий блогер 12 жовтня написав про втрату літака Су-34. Додаткових подробиць про інцидент він не надав.

За даними блогера, екіпаж російського винищувача загинув. Однак, він зазначив, що ця втрата не була пов'язана з ударом ЗСУ. Водночас інші військові блогери припускають, що Су-34 міг розбитися через технічну несправність або людську помилку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два російські винищувачі МіГ-31К, які напередодні прилетіли в Білорусь, вже повернулись в РФ - аналітики

Російський Telegram-канал, яким, ймовірно, керують російські повітряно-десантні офіцери та штаб угруповання сил РФ "Днепр", повідомив, що український винищувач F-16, імовірно, збив російський винищувач Су-34, коли останній скидав фугасні авіабомби (ФАБ) з уніфікованими модулями планування та корекції (UMPC) на відстань близько 50 кілометрів від лінії фронту.

Пізніше цей же Telegram-канал відреагував на інформацію, що Су-34 міг розбитися через технічну несправність або людську помилку і повідомив, що такі гіпотетичні сценарії все ще висвітлюють проблему застарілості російських літаків, а також непрофесіоналізму та виснаження пілотів.

Паблік звинуватив пов'язаних із Кремлем військових блогерів у брехні про катастрофу Су-34 та перешкоджанні російським військам розробляти плани протидії українській загрозі F-16.

Аналітики нагадують, що в березні 2024 року цей же Telegram-канал стверджував, що Роскомнадзор подав скаргу на канал за "дискредитацію" російського військового командувача.

"ISW не може самостійно підтвердити заяву Telegram-каналу. Однак якщо це підтвердиться, інцидент стане першим українським збиттям російського пілотованого літака з наданого Заходом винищувача F-16", - йдеться у публікації.

Ймовірна втрата нового безпілотника "Охотнік" стала ганебною для російських військ. Дрон збили 5 жовтня в районі Костянтинівки Донецької області. У Росії залишилось лише кілька таких безпілотників.

Удень 5 жовтня з'явилась інформація, що українські військові збили в Донецькій області ворожу ціль. Спочатку припускали, що це міг бути російський Су-25 або Су-34. Пізніше повідомили, що збити могли новий російський безпілотник С-70 "Охотнік".

Зараз ви читаєте новину «Український F-16 міг збити російський Су-34 - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути