![Фермери збирають смородину комбайном, прилаштованим для роботи на ягідних плантаціях. Якщо поле рівне, без каміння і ям, комбайн забирає понад 98 відсотків ягід. Цю техніку використовують і для збирання аґрусу](https://static.gazeta.ua/img/cache/gallery/476/476383_1_w_300.jpg?v=0)
— Гектар поля дає до 200 тисяч чистого доходу. Якщо сім'я три-чотири людини сама доглядає і збирає врожай — ще більше, — розповідає Тетяна Васильєва, 60 років, із Хмельницького.
Вона керує клубом садівників "Черешня". Багато його членів засадили поля у Хмельницькій області смородиною та малиною. Врожай вивозили за кордон — у Польщу, Швецію і Фінляндію.
У січні Тетяна Васильєва починає оформляти дозволи на експорт. Пішла до заступника голови облдержадміністрації із сільського господарства та зовнішньоекономічних зв'язків.
— Нам підготували комерційний договір на продаж ягід. Допомогли зібрати документи, карантинні сертифікати. Без них не випустять за кордон. Ягоди мають відповідати європейським нормам екології — мало хімії, обробка лише якісними препаратами. Не має бути пестицидів і хвороб. Інспекція із захисту рослин каже, якими препаратами бризкати. На нітрати перевіряють у лабораторії.
Торік на Хмельниччину приїздили представники покупців. Ягоди з кущів брали для перевірки на хімікати. Із морозильника — щоб оцінити, як заморожується.
— Наші ягоди відповідали всім параметрам. У червні до нас пригнали фуру. Ми повинні були швидко зібрати врожай, щоб завантажити повний рефрижератор, 40 тонн.
Закордонних покупців голова клубу шукала на конференціях садівників.
— В Москві Тимірязєвська академія запрошує багато таких людей. Великі конференції проводять у Мінську та Варшаві. В Україні таких не влаштовують. Росіяни, які купували в мене саджанці, дали контакти закордонних підприємств, що закуповують ягоду фурами.
Гектар смородини дає 20 т ягід. Фіни брали її оптом по 8 грн/кг. На обробіток 1 га, зарплату збиральникам витратили 40 тис. грн. Українські заготівельники платять 6 грн/кг. Везуть на південь країни.
— Якщо ділянка маленька, врожайність удвічі вища. Не треба наймати людей. Невеликі обсяги продати можна вигідніше. На ринку кіло смородини продасте за 12-20 гривень. В Україні вивели нові сорти. Ягоди дозрівають із травня по жовтень.
Щоб засадити гектар, треба 5 тис. саджанців смородини. Обійдуться у 50 тис. грн. Рясно плодоносять на другий рік. Тоді затрати й окупляться. Кущ активно плодоносить шість років. Якщо обрізати і мульчувати на зиму, служитиме ще шість-вісім років.
— Знайомий фермер з-під Новограда-Волинського посадив 40 гектарів малини. З гектара має 20 тонн. Рефрижератори їздять до нього із червня до листопада. Ранню малину збував по 40 гривень кіло. Пізніше — по 20. Ми теж посадили малину. Віддаємо у супермаркети. Возимо зразки по магазинах, пропонуємо товар. Беруть по півтонни-тонну. На гектарі ремонтантної малини можна заробити десь 250 тисяч гривень. Робочим платимо 8 гривень за кілограм зібраної ягоди.
Треба садити ранні сорти
Чорної смородини і порічок є близько 3 тис. сортів, каже Тетяна Васильєва. Сорти на продаж мають бути придатні для заморозки та далекого транспортування.
— Європейські сорти такі, що на кущі мільйон дрібних ягід, але несмачні. Російські сорти розлазяться в руках, не годяться для транспортування й заморозки. Чорна смородина в дефіциті. У Львові вивели дуже стійкі сорти. У Львівській красуні вітаміну С вчетверо більше, ніж у польській чи шведській смородині, і вп'ятеро більше за російську. Кущі — прямі, ягоди — міцні, дозрівають одночасно. Дає до 30 тонн з гектара. Треба садити ранню смородину, Вербну. Вона дозріває на Вербну неділю. В середині липня збирають останню — Красу Львова.
Нові сорти можна збирати комбайном. За годину проходить 10-20 соток.
Коментарі
3