
— Три роки тому задумав телевізійний проект про індичу ферму. Хотів розповісти людям про догляд за цими птахами, особливості ведення бізнесу. Проект для телебачення не вдався. Але тепер маю власну ферму, — розповідає 47-річний Сергій Сиволап.
Індиків вирощує в селі Зорівка Кагарлицького району на Київщині. Там родина має невелику хату з господарськими будівлями.
— На початку у справу вклав близько 10 тисяч гривень. Оформив документи, дозволи. Ферма офіційно зареєстрована, має сертифікат на торгівлю. Поступово обладнав приміщення для птиці. Купив 50 пташенят по 65 гривень. Брав німецьку породу білих індиків. Птицю вигідно вирощувати з червня до осені. Можна ще взяти в серпні, ростити до кінця грудня. Поступово почав приймати замовлення від сусідів, знайомих. Продавав м'ясо індиків у Києві. Справа вигідна. Вкладені гроші можна повернути за сезон. Індики добре ростуть. За рік набирають 15–20 кілограмів. Але великі тушки ніхто не бере. Тому рубаємо птицю, коли важить 7 кілограмів.
М'ясо продаю по 95 гривень. Замовлення приймаю через інтернет, телефоном. Періодично розвішую оголошення у столиці. Товар доставляю щопонеділка.
Помінявся із дружиною машинами. Їй віддав великий автомобіль, а забрав малолітражку. Такою зручно заїжджати в тісні двори, паркуватися у вузьких місцях. Індичатина затребувана з кінця листопада до Різдва. Другий етап — із березня до Великодня. За цей час маю продати всю партію. Тоді за тиждень буває від 4 до 12 замовлень.
— Спеціально вчився різати птицю. Дружина общипує, готує до відправки. Планую купити машинку для общипування, — каже Сергій Сиволап. — Із птахів, які важать понад 7 кілограмів, роблю паштет, тушонку. Півлітрова банка паштету коштує 60 гривень, тушонки — 55.
Торік підприємець почав розводити кролів.
— Планую продавати тушки у столичні ресторани. Індичатину вони не купують, — пояснює.
34-річний Микола Галушко з Рівного вирощує індиків 10 років.
— У мене білогруді індики, які ростуть до 30 кілограмів. Продати тушку таких майже неможливо. Бо для людей це дорого. А рубати пташенят — невигідно. Продаю індиків частинами. Одним пропоную лапи, іншим — шиї. Дехто купує лише фарш. У Рівному один клієнт бере максимум кілограм-два. Маю постійних замовників. Пробував пересилати по Україні. М'ясо запаковував у вакуумні пакети. Відправляв посилки Новою поштою. Так робив кілька місяців. Улітку клієнт забув забрати посилку. Моє м'ясо засмерділо все відділення. Отримав виговор і штраф від служби доставки. Більше не відправляв. Індичі ферми вигідно відкривати поряд із великими містами. Там більше замовників, товар легше збути. Я одразу мав до 500 птахів. В останні роки зменшив до 150.
Коментарі