![60-річна Валентина Волоська на Центральному ринку у Вінниці продає курчат і каченят по 15 гривень. Це на чотири гривні дешевше, ніж торік. На вартість вплинула пізня весна. Люди купують по два-три десятки птиці, кажуть продавці](https://static.gazeta.ua/img2/cache/gallery/832/832207_1_w_300.jpg?v=0)
— Продаю курчат третій рік. Раніше працював у рекламному агентстві. Було багато замовлень із Росії. Потім їх різко поменшало. Одного дня директор сказав, що звільняє працівників, — розповідає 35-річний Юрій Колодій із Києва.
— Не знав, як зізнатися дружині, що більше не буде високої зарплати та премій. Днями бродив містом. Якось зайшов на ринок, де продають живність. Розговорився із продавцем курчат і каченят. Він сказав, що це — вигідний бізнес. Мене тоді зачепили його слова. За деякий час вирішив і собі спробувати. Першу партію курчат закупив в інкубаторі у Вишгороді поблизу Києва. Платив по 5 гривень за штуку. На базарі продавав удвічі дорожче. Скоро зрозумів, що стояти на ринку не вигідно. З однаковим товаром є 20–30 продавців. Найбільша конкуренція у квітні-травні. Шанс, що покупці прийдуть саме до тебе — малий. У мене є машина. Перший в області організував доставку курчат додому клієнтам. Везу в найближчі до столиці села. Оголошення розклеїв у приміських автобусах, на зупинках. Бо мої покупці не користуються інтернетом. Безкоштовно роблю доставку, якщо замовляють понад 100 штук. Якщо менше, клієнт оплачує бензин. У бізнес вклав 20 тисяч гривень. За сезон повернув більше. Зареєструвався приватним підприємцем. Це дозволяє працювати з фермерами. Вони часто купують молодняк птиці через мене. Бо є доставка й відбір. Буває, привожу в село замовлення одному, а до мене люди з усіх боків біжать. Той просить десяток, той два.
Торік зрозумів: щоб заробляти більше, варто продавати ще й підрощених курчат. На одноденному маю 10 гривень. На тримісячному — 70. Звісно, потрібні корм і догляд, але й прибутки більші. Із дружиною купили стару хату в селі. Тримаємо там курей. Треба бути готовим, що з тисячі голів сотня загине. Думав купити ще інкубатори. Але порахував, що матиму багато мороки. Я — міський житель, сезон продажу триває чотири місяці. У вересні ще продаю дорослих курей. На цьому бізнес закінчується. Заробляю 150–250 тисяч гривень. Цього року планую придбати новий автомобіль, автоматизувати годівниці для курей. У майбутньому хочемо відкрити ферму повного циклу. Вирощуватимемо бройлерів, продаватимемо м'ясо. Оформляю документи. Ферма вдвічі прибутковіша, ніж просто продаж курчат.
5 гривень коштує одне курча в інкубаторі. На базарі їх цього року продають по 15–20 грн. За тиждень ціна зростає до 25, три тижні — до 35 грн. За три місяці курча коштуватиме 65 грн. Каченят в інкубаторі продають по 8, на базарі — по 15–20 грн. За гусенят просять 50 грн.
Коментарі