38-річний Андрій Кривенко з Полтави розводить голубів м'ясних порід. Продає тушки ресторанам. Щомісяця заробляє майже 30 тис. грн.
— Вирощую м'ясні породи голубів для продажу — римських, американських кінгів і мондейнів. Вони не літають, бо мають надмірну вагу — від 700 грамів до 1,5 кілограма. Продаю їх ресторанам по 500 гривень за тушку. Там голубів пропонують, як дичину. Замовляють заклади в Дніпрі, Києві, Харкові. Полтавським продаю рідше, бо пропонують лише 250 гривень за кіло. Якщо птахи виростають надто гарні, віддаю живими по 100 доларів, — розповідає Андрій Кривенко.
Голубівник на 35 кліток облаштував на земельній ділянці біля міського гаражного кооперативу. Зграя нараховує майже 100 птахів.
— Купую їх в Україні й за кордоном. Маю партнерські зв'язки з Німеччиною, Угорщиною. У нас — із Західною Україною. Також є колеги на Сумщині, в Хоролі. Сам голубів не їм, бо мені їх шкода, — додає Кривенко.
Бізнес на декоративних напівдиких птахах окупиться за рік, переконаний експерт із птахівництва Анатолій Гук, 40 років.
— Затрати на таке господарство чималі. Породисті птахи коштують від 1 до 5 тисяч гривень. Господарство варто починати з сотні, а вже за рік потомство збільшиться вп'ятеро. Тоді можна торгувати. У таких тушках зацікавлені не лише ресторани, а й супермаркети, яким потрібен постійний потік, — говорить Гук. — У Києві на Житньому ринку є ятка, де торгують екзотичним м'ясом. Тушку голуба продають від 350 до 700 гривень. Один чоловік почав справу з розведення на балконі. Нині має велике господарство з голубами, дикими качками, декоративними курми. Депутатам із Верховної Ради щотижня доставляє фазанів. М'ясо дієтичне та смачне.
Коментарі