
Уряд Туреччини планує внести кардинальні зміни до системи харчування в готелях і ресторанах задля боротьби з масштабними харчовими відходами.
Зокрема, пропонується відмовитися від популярної системи "все включено" (all inclusive), замінивши її на формат "а-ля карт". Про це повідомляє турецьке видання Sabah.
Очікується, що відповідний законопроєкт незабаром буде подано до парламенту Президентською радою з аграрної та продовольчої політики. Нова модель передбачає, що відвідувачі обиратимуть і оплачуватимуть лише ті страви, які реально планують з'їсти, що має зменшити надлишки їжі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштують літні тури до Туреччини в онлайн турагенції АНЕКС Тур
Також обмеження стосуватимуться сніданків у стилі "серпме" - численних міні-порцій у маленьких тарілках, які часто залишаються недоторканими.
Згідно з даними Фонду запобігання марнотратству (TİSVA), у Туреччині щороку викидається близько 23 млн тонн харчів, з них понад 4 млрд буханок хліба. Майже третина овочів і фруктів не потрапляє на стіл, втрачаючись ще на етапі зберігання або доставки.
Ще одна ініціатива - заборона викидати залишки їжі на вулиці для безпритульних тварин, оскільки це спричиняє антисанітарію та сприяє поширенню бактерій. Уряд пропонує централізовано передавати їжу до притулків для тварин.
Крім того, планується надати більше свободи клієнтам ресторанів, дозволивши замовляти страви не на кожного відвідувача. Наприклад, троє людей зможуть замовити сніданок на двох, якщо цього буде достатньо.
Очікується, що нові правила можуть змінити гастрономічну культуру турецьких курортів і водночас зменшити негативний вплив на довкілля.
Пакетні гарячі тури зі знижками приваблюють досвідчених мандрівників: умови відпочинку, проїзду, трансферу та страховки не відрізняються від стандартних пропозицій, ціна дешевша на 5-20%. Вигідні гарячі тури із Польщі стали кращим варіантом авіаподорожей українських туристів восени та взимку 2024 року.
Коментарі