Ексклюзиви
субота, 05 жовтня 2024 16:58

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна та захід розглядають варіант завершення війни за "західнонімецьким сценарієм" - Financial Times

Україна та захід розглядають варіант завершення війни за "західнонімецьким сценарієм" - Financial Times
Українські та західні представники розглядають варіант завершення війни за принципом "територіальні компроміси в обмін на членство в НАТО". Фото: bastion.tv

Україна та її західні союзники обговорюють можливий компроміс, за яким Київ міг би отримати членство в НАТО в обмін на дипломатичне вирішення питання окупованих Росією територій у майбутньому.

Зазначається, що президент Володимир Зеленський нещодавно представив нову стратегію американським лідерам, яка полягає в тому, щоб посилити військову та дипломатичну підтримку України з метою примусити Росію до переговорів, повідомляє Financial times.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захід мав передати Україні більше зброї перед вторгненням РФ - Столтенберг

Західні дипломати та деякі українські чиновники вважають, що значущі гарантії безпеки можуть стати основою для врегулювання конфлікту, де Росія може зберегти контроль над частиною окупованих територій де-факто, але не де-юре, з умовою, що ці землі будуть повернуті дипломатичним шляхом у майбутньому.

Цей варіант не передбачає визнання суверенітету Росії над захопленими територіями, але передбачає, що Україна в майбутньому зможе повернути їх через переговори. Водночас розглядаються деталі щодо гарантій безпеки для України та термінів її можливого вступу до НАТО.

США бояться брати Україну під парасольку 5-ї статті Договору про НАТО до завершення війни. Однак деякі союзники України припускають, що такий варіант усе ж може бути реальним.

Прикладом для такого підходу називають моделі Західної Німеччини та Японії, які були членами НАТО чи отримали гарантії безпеки, навіть маючи територіальні суперечки з іншими країнами.

"Україна повинна визначити кордон, який можна захистити з військової точки зору, погодитися не розміщувати на своїй території війська або ядерну зброю на постійній основі, якщо тільки не буде загрози нападу, і відмовитися від застосування сили за межами цього кордону, окрім як для самооборони", - зазначив американський історик Мері Саротт.

Членство в НАТО на цих умовах було б представлено Москві як доконаний факт, додав він.

Президент України Володимир Зеленський має намір представити свій План перемоги лідерам країн-союзників на засіданні контактної групи у форматі "Рамштайн", що відбудеться 12 жовтня у Німеччині.

"Ми представимо План перемоги - чіткі, конкретні кроки до справедливого завершення війни. Рішучість наших партнерів та посилення України - це те, що може зупинити російську агресію", - наголосив Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Україна та захід розглядають варіант завершення війни за "західнонімецьким сценарієм" - Financial Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути