Цього року Великдень відзначатимемо 20 квітня. Для українців це одне з найважливіших релігійних свят, тому готуватися до нього починають завчасно. Зокрема планують, що покласти до великоднього кошика, який несуть освячувати до церкви.
Gazeta.ua вирушила до супермаркетів "Сільпо", де цього року Найвеликдень, щоб наповнити великодні кошики на різний бюджет і головне - обрати найсмачнішу паску. Адже в цій мережі супермаркетів представлено величезний вибір - від класичних до унікальних сирних пасок. Усе виготовлено пекарями власної пекарні. До того ж за смаком і оригінальністю паски із "Сільпо" не поступаються випічці з кондитерських, а коштують дешевше.

Що освячують на Великдень
Традиція святити великодні кошики щороку набуває все більшої популярності серед українців різного віку. Варіації оформлень самих кошиків та їх наповнення надзвичайно різноманітні. Багато хто приносить до храму не тільки готові страви, які планують подавати на стіл, а й навіть ключі від авто чи квартири.
Є чіткий перелік того, що потрібно освячувати на Великдень:
● паска - це головний елемент великоднього кошика
● крашанки чи писанки
● м'ясні страви (шинка, буженина, ковбаса, сало)
● сир та масло (їх зазвичай перекладають у гарне паковання з великодніми прикрасами)
● сіль, хрін
● вино "Кагор"

Загалом продуктів для освячення має бути небагато, адже викидати їх не можна. Треба все доїсти або поділитися з кимось.
Великодній кошик на 1000 грн
Обираючи продукцію власних марок "Сільпо", можна зекономити на закупах до Великодня. Зокрема, до кошика кладемо масло 82% торгової марки "Повна чаша" за 99 грн, 500 г сиру "Гауда" від "Премії" за 249 грн, 10 яєць "Повна чаша" 1-ї категорії за 68,99 грн. З м'ясних продуктів підійде буженина по-домашньому від "Глобино": 500 г коштуватимуть 244,5 грн. Додаємо ще хрін "Вінницький" із буряком за 24,99 грн, кухонну кам'яну сіль за 14,79 грн та пляшку вина "Кагор Український Таїровський" за 139,99 грн.
Загалом: 841,26 грн.
На паску залишається: 158,74 грн.
Яку паску обрати в "Сільпо"
Найкращим варіантом буде класична паска, представлена в "Сільпо" у трьох варіантах: 100-грамова за 34,99 грн, 300-грамова за 79,99, 500-грамова за 129 грн.

Традиційна паска є універсальною і смакуватиме всім, адже нагадує домашню. Тісто в міру солодке, пухке, м'яке, з родзинками. Верхівку паски прикрашають біла глазур та кольорова посипка, яку дуже люблять і дорослі, і діти. Така паска стане справжньою окрасою великоднього кошика.
У дитинстві бабуся випікала не менш як десяток пасок, щоб усім родичам вистачило
"У дитинстві любила разом із бабусею випікати паски. Вона готувала їх не менш як десяток, щоб усім родичам вистачило. Частину покривала білою глазур'ю, решту прикрашали квітами чи колосками з тіста. Ота верхівка паски з глазурʼю була й досі залишається моїм улюбленим десертом. Спочатку зʼїдаю її, а вже потім решту паски. Я сама не печу, купую щороку класичні паски в "Сільпо" - вони на смак, як домашні. Тільки-но починають їх продавати, беру маленькі до кави. А ближче до свята купую велику паску, яку понесу освячувати до церкви", - розповіла киянка Олена Йосипенко.

Великодній кошик на 1500 грн
На таку суму в "Сільпо" можна придбати: по пів кілограма запеченої буженини марки "Укрпромпостач" за 269 грн та твердого сиру від "Ферми" за 289 грн. Підійдуть масло "Яготинське" 82% за 119,99 грн та яйця "Повна чаша" вищого сорту за 77,90 грн. Підійдуть сіль морська "Премія" за 31,99 грн та хрін "Вінницький" за 24,99 грн. Також обираємо кагор "Коблево", він коштує 159 грн.
Загалом: 971,87 грн.
На паску залишається: 528 грн.
Яку паску обрати в "Сільпо"
Класичну паску можна замінити на панетоне. Це традиційна італійська випічка. Зовні схожа на паску, але готують її не на дріжджах, а на заквасці. Процес замішування та випікання займає кілька діб. У результаті тісто виходить дуже ніжним та пухким. Щоб підсилити смак, додають сухофрукти, цукати, шоколад, горіхи.

У "Сільпо" можна придбати панетоне на пшеничному борошні з родзинками, цукатами, вагою 450 г. Коштує 299 грн. Цей кекс запамʼятається великою кількістю цукатів і родзинок. Ним можна смакувати і на Великдень, і в звичайні дні.
Також є панетоне з ніжним ванільним смаком і родзинками. Верхівку прикрашають горіхами та цукатами. Представлено таку випічку у трьох розмірах: 170 г - 99 грн, 400 г - 229 грн, 800 г - 399 грн.
Ще один варіант - панетоне на заквасці. Всередині - родзинки, апельсинові цукати та йогурт. Має дуже ніжний і незвичайний смак. 900 г коштує 449 грн.
Великдень - це можливість побути в колі родини та друзів
"Великдень - це можливість побути в колі родини та друзів. Під час війни такі моменти почала цінувати більше, адже всі роз'їхалися не лише різними містами, а і країнами. Але ми стараємося щороку збиратися разом. Раніше паски на всіх пекла мама. Тепер кожен приносить свою. Я люблю панетоне із "Сільпо": вони повітряні та солодкі. Мій фаворит - з апельсиновими цукатами", - поділилася Ірина Ворсул з Черкас.
Великодній кошик на 2000 грн
У великодній кошик покладемо 500 г сиру Veldhuyzen Kaas Maasdam за 339 грн, 500 г копченої у вишневих гілках буженини "Алан" за 415 грн, солодковершкове масло 82% "Старий Порицьк" за 124 грн, яйця від "Квочка" за 96,99 грн, хрін за 24,99 грн та морську йодовану сіль Sosalt за 39,90 грн. Доповнить кошик вино "Кагор Shabo Reserve" за 289 грн.
Загалом: 1328,88 грн.
На паску залишається: 671 грн.
Яку паску обрати в "Сільпо"
Можна поекспериментувати зі смаками та обрати оригінальну паску - в "Сільпо" таких пропонують кілька видів.

Паска сирна з рикотою, 670 г. Ціна 399 грн.
Її готують на основі трьох сирів - кисломолочного, рикоти і Філадельфії. Вершковий смак паски доповнюють родзинки, фісташки та сублімовані ягоди малини.
Паска сирна з маком та лимоном, 915 г. Ціна 499 грн.
Її особливість - цікаве поєднання смаків: сирний доповнюють макова начинка, чорний шоколад. Іще один варіант за таку ж ціну - 900-грамова паска сирна з цукатами. До сирної основи в "Сільпо" додали апельсинові цукати та чорний шоколад.
Паска сирна з трояндою, 915 г. Ціна 599 грн.
Основними інгредієнтами паски є кисломолочний сир, вершки, чорний шоколад, фісташки та варення з пелюсток троянди. Окрім цікавого смаку, вона вразить ще й оформленням - прикрашена сушеними пелюстками троянди.
За таку ж ціну можна придбати паску сирну з вишнею вагою 940 г. До кисломолочного сиру додають вершки, чорний шоколад і вишні. Сподобається тим, хто любить солодко-кислуватий смак.
І особлива пропозиція від "Сільпо" - паска Альтернатив за 249 грн.
Виготовлена на основі рисового борошна та замінника цукру. Вага - 435 г. Цікавішого смаку цій пасці додають родзинки та апельсин.

"Великодні кошики - це окремий вид мистецтва. Люблю роздивлятися, хто з чим приходить до церкви. Ми останні роки купуємо сирну паску в "Сільпо". Смакує нашій родині більше й корисніша, бо без борошна. Чоловіку найбільше подобається з шоколадом. Я люблю з додаванням ягід, щоб була приємна кислинка", - розповіла львів'янка Алла Сміян.
Яку паску обрати до Великодня - це особистий вибір кожного. Багато хто купує і традиційну з глазурʼю, і панетоне, і сирну з трояндовим варенням. В Україні навіть існує традиція - покуштувати 12 різних пасок на Великдень.
Щороку власна пекарня "Сільпо" пропонує широкий асортимент пасок за традиційною та особливою рецептурою, щоб кожен знайшов свій смак до свята.
Коментарі