Ексклюзиви
вівторок, 10 січня 2012 17:47

На Прикарпатті 2012-й проголосили роком патріота, який спалив себе на могилі Шевченка

На Прикарпатті 2012-й проголосили роком патріота, який спалив себе на могилі Шевченка

На сесії Івано-Франківської обласної ради прийняли рішення, що 2012 рік на Прикарпатті буде роком Героя України Олекси Гірника. З цього відбулася прес-конференція сина Олекси Гірника, голови Фундації імені Олекси Гірника, народного депутата України IV-V скликання Євгена Гірника.

Згідно з рішенням, облрада планує виділити кошти для фінансування заходів, пов'язаних зі святкуванням 100-річчя з дня народження Олекси Гірника. "Олекса Гірник – це постать, яку потрібно вшановувати на всеукраїнському рівні. Проте в умовах сучасної, здебільшого українофобської центральної влади вшанування його на державному рівні було заблоковано без жодної аргументації парламентською більшістю", - підкреслив син Героя України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше офіційно вшанували Олексу Гірника

Гірник-молодший зазначив, що наразі чинна влада не ставить питання про позбавлення Олекси Гірника звання Герой України, хоча формальні підстави є тими ж, які були застосовані до Степана Бандери та Романа Шухевича.

Опікуватиметься ювілейними заходами створена понад рік тому Фундація імені Олекси Гірника, зусиллями якої і виконана підготовча робота. Заходи відбуватимуться впродовж 2012 року.

21 січня вшанують подвиг Олекси Гірника на Тарасовій горі в місті Каневі з участю місцевої громадськості, делегацій зі столиці та Прикарпаття. 28 березня в місті Калуші відкриють оновлений пам'ятний знак Олексі Гірнику та пройдуть урочистості до ювілею. 20 травня на Свято героїв пройдуть урочистості в м. Києві та вручення лауреатам 2012 року премії Олекси Гірника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олекса Гірник 21 січня 1978-го спалив себе на могилі Шевченка

Заплановані поїздки школярів на Тарасову гору в Канів, телевізійний показ художньо-документального фільму про Олексу Гірника, перевидання книг про Олексу Гірника М.Іщенка "Спалився за Україну" і В.Бабія "Вогонь безсмертя" та інших.

Нагадаємо, Олекса Гірник — український патріот із м. Калуша. У ніч з 21 на 22 січня 1978 року, напередодні дня Акту проголошення Злуки, яку сьогодні відзначають як День Соборності України, він спалив себе на Чернечій горі у Каневі, біля могили Тараса Шевченка, на знак протесту проти політики зросійщення України й українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 29 років тому, протестуючи проти русифікації, спалив себе український націоналіст Олекса Гірник

"Протест проти російської окупації на Україні! Протест проти русифікації українського народу! Хай живе Самостійна Соборна Українська Держава! Радянська, та не російська! Україна для українців! З приводу 60-річчя проголошення самостійности України Центральною Радою 22 січня 1918 p. 22 січня 1978 p. на знак протесту спалився Гірник Олекса з Калуша. Тільки в цей спосіб можна протестувати в Радянському Союзі!", — було написано на листівках, розсипаних по схилах Чернечої гори.

18 січня 2007 року згідно з Указом Президента № 28/2007 "за проявлену мужність і самопожертву в ім'я незалежної України" Гірнику присвоєно звання Герой України.

Зараз ви читаєте новину «На Прикарпатті 2012-й проголосили роком патріота, який спалив себе на могилі Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути