На Маланку господині за традицією обов'язково готують вареники з сиром, пироги, страви зі свинини, млинці, різні ковбаси. Для того, щоб рік видався щедрий і багатий.
Пишуть "Новини Полтавщини".
Варять багату кутю на основі ячменю, жита чи пшениці, до яких додають узвар, мак, горіхи.
Після вечері, щоб залагодити якийсь конфлікт, сусіди ходять один до одного миритися, щоб "Новий рік зустріти в світі і згодою". Хлопці, які перед цим "отримали гарбуза" від дівчат, вдруге посилали сватів з надією на згоду.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати кутю: 3 нові рецепти
Здавна молодь ходить щедрувати, перевдягаючись у Козу, Василя, Маланку, Діда й Бабу. Якщо щедрувальники обходили хату, це було трагедією для родини. Не пустити гостя в хату – великий гріх.
Маланка або Щедрий вечір (Васильєв вечір ) — українське народне і церковне свято. 1918 року уряд СРСР прийняв рішення перейти на григоріанське літочислення. Так з'явилося поняття "старого" і "нового" стилю. Звичні свята зрушили в датах на два тижні.
×
Коментарі