В Україні на Великдень заведено пити кагор. Він походить від французького вина з назвою Каор.
Існує кілька легенд про те, чому кагор став популярним. Російський цар Петро I відвідував Париж 1717 року. Там від лікарів почув про лікувальні властивості "чорного вина" - так тоді називали напої з регіону Каор. Він привіз таке вино в Москву та наказав використовувати під час причастя, повідомляє "Сомельє в зелених штанях".
За іншою легендою, у регіоні Каор виготовляли вино за особливою технологією. Вино нагрівали, кріпили, потім додавали молодше вино. Таким чином отримували червоне солодке вино одразу і з первинними й з вторинними та третинними ароматами.
"Саме через це нагрівання у вина з'являвся оксамитовий, густий та вкрай насичений смак, що знову-таки ж вирізняло його від аналогів. Саме це вино сподобалося Петру і він замовив бочки для православної церкви", - пишуть у спільноті.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали обов'язкові страви великоднього сніданку
"За третьою версією, для того, щоб вибрати вино для церкви, представники патріархії здійснили тур виноробними регіонами Франції. Їх вибір зупинився на винах з Каору через колір – забарвлення було таким насиченим, що до вина можна було додавати скільки забажаєш води", - йдеться у повідомленні.
Вина поза Каору готують за іншими рецептами. Про церковне вино кагор склалося уявлення як про солодке, помірно міцне і густо-червоне. Його виробляють майже всі країни пострадянського простору за різними рецептами. Єдиного держстандарту не існує.
Православні християни святкуватимуть Великдень 2 травня. Цьогоріч ціна стандартного великоднього кошика проти 2020 року зросла на 15,5%. Торік він коштував середньо 841 грн, а 2021-го обійдеться українцям у 971 грн. Паска в порівняно з 2020-м подешевшала зі 140 до 130 грн, тобто на 7,1%. А от ціна на яйця виросла на 95%.
Коментарі