Усі звикли думати, що кава бадьорить, особливо вранці, проте експерти попереджають, що цей напій корисний не всім.
Як отримати максимум користі від кави, не завдаючи шкоди здоров'ю, пише видання The Telegraph.
Кава – це тонізуючий напій, у кількох ковтках якого містяться тисячі біологічно активних речовин. Серед цих речовин є і кофеїн, завдяки якому кава дає відчуття бадьорості, енергії, комунікабельності, гарного самопочуття.
Після того, як ми випили чашку кави, через 45 хвилин майже 90% кофеїну потрапляє в кров і це відчуття бадьорості та енергії продовжується ще 2,5-4,5 години, потім кофеїн виводиться з організму і на зміну йому приходить легка втома, особливо якщо вже пообідній час і особливо ввечері.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з організмом, якщо кинути курити
"Кофеїн досить потужний стимулятор: він змушує вас почувати себе пробудженими та зосередженими, але надлишок може потенційно залишити вас у стані тривоги", – попереджають експерти.
Зокрема, занадто багато кофеїну викликає занепокоєння, нервозність, відсутність сну, нудоту, головний біль та загальне занепокоєння, каже дієтолог Торнтон-Вуд.
Експерти пояснюють, що кофеїн відноситься до слабких психостимуляторів. Прикладом сильнодіючого конкурента аденозинових рецепторів є амфетамін, найслабший – теофілін (у чорному шоколаді).
Якщо вживати каву щодня і багато, то згодом може розвинутись нечутливість до кофеїну
"Тому максимально розумною дозою кофеїну є 300 мг на день", – радять експерти.
Травневі свята міцно асоціюються з відпочинком на природі та, звичайно, шашликами.
Проте фахівці попереджають, що не всім людям можна влаштовувати трапезу з маринованим м'ясом, підсмаженим на мангалі.
Gazeta.ua розповість: кому не можна їсти шашлики, яка від нього користь і шкода для здоров'я, які нюанси споживання, зокрема, яка частина свинини не підходить для шашлику.
Коментарі