понеділок, 15 вересня 2025 10:58

Знижують тиск і зміцнюють імунітет: сім причин додати гриби у раціон

Знижують тиск і зміцнюють імунітет: сім причин додати гриби у раціон
Природний суперфуд: чому гриби варто їсти частіше Фото: pinterest

Гриби не лише смачні, а й корисні для організму. Вони низькокалорійні, допомагають зміцнювати імунітет, підтримують здоров'я серця та уповільнюють процеси старіння.

Неврологиня й експертка в галузі здоров'я мозку Гайді Моавад назвала Verywellhealth всі головні переваги від вживання грибів.

Бореться із запаленням

Гриби мають протизапальну дію, що може знизити ризик і тяжкість запальних захворювань.

Гриби містять кілька різних біоактивних метаболітів - речовин, що виробляються в процесі травлення. Саме вони відповідають за протизапальну дію грибів.

Містить антиоксиданти

Гриби є джерелом природних антиоксидантів. Зокрема, різні компоненти та побічні продукти грибів чинять антиоксидантну дію на організм.

Сприяє зниженню рівня холестерину

Вживання в їжу грибів сприяє зниженню рівня холестерину та ліпідів (жирів).

Хімічні компоненти різних видів грибів можуть зв'язуватися з жиром і холестерином, виводячи їх з організму, а грибні ферменти можуть знижувати рівень холестерину в крові, розщеплюючи шкідливі жири.

Сприяє здоров'ю кишківника

Гриби містять клітковину і бета-глюкани, корисні для здоров'я кишківника. Ці компоненти сприяють травленню і можуть також запобігати закрепам.

Контролює артеріальний тиск

Гриби вважаються дієтичним антигіпертензивним засобом, оскільки вони багаті на сполуки, що знижують артеріальний тиск: ергостеролом, поліфенолами, терпенами, терпеноїдами, полісахаридами та білками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи потрібно чистити печериці перед готуванням: експерти відповіли

Мають противірусні та антибактеріальні властивості

Дослідження засвідчили, що гриби можуть зміцнювати імунну систему і виявляти антимікробні властивості, які допомагають захищати від різних інфекційних захворювань. Деякі з цих антимікробних ефектів можуть бути зумовлені поживними речовинами, що містяться в грибах. Також передбачається, що гриби містять хімічні речовини, здатні пригнічувати ріст мікроорганізмів.

Безпечні для діабетиків

У грибах дуже низький вміст глюкози та інших цукрів. Це корисна та ситна їжа, яка не спричиняє швидкого підвищення рівня цукру в крові.

Крім того, дослідження показують, що гриби можуть знижувати рівень глюкози в крові та збільшувати вироблення інсуліну в деяких людей.

За день не варто з'їдати більше 150 грамів грибів. Якщо дотримуватися цієї норми, організм отримає необхідну кількість корисних речовин, що містяться в грибах
Ці речовини позитивно позначаються на серцево-судинній і нервовій системі, виробляють протираковий ефект.

Зараз ви читаєте новину «Знижують тиск і зміцнюють імунітет: сім причин додати гриби у раціон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути