
Кріп не лише надає стравам особливого смаку, а й є справжнім джерелом користі для здоров'я.
Усього кілька гілочок на день можуть покращити травлення, знизити рівень стресу й навіть підтримати серце.
Кріп допомагає боротися з кольками у немовлят і неприємним запах з рота, пише ncbi.
Сім переваг кропу
Багато вітамінів і корисних мікроелементів
Свіжий кріп дуже низькокалорійний, але при цьому є напрочуд хорошим джерелом кількох важливих вітамінів і мінералів, зокрема вітаміну С, марганцю та вітаміну А. Вітамін А - незамінна поживна речовина, важлива для збереження зору та підтримки здорової імунної системи. Він також відіграє важливу роль у чоловічій та жіночій репродукції. Так само вітамін С життєво важливий для вашої імунної системи і допомагає у формуванні кісток, загоєнні ран та метаболізмі. Крім того, свіжий кріп забезпечує 1−2% добової норми кальцію, міді, магнію, калію, рибофлавіну та цинку. Однак, оскільки свіжий кріп зазвичай споживається в менших кількостях, ніж 1 чашка (9 грамів), кількість поживних речовин, які ви отримаєте, посипаючи ним їжу, буде значно меншою.
Допомагає знизити рівень цукру в крові
Хронічно високий рівень цукру в крові викликає занепокоєння, оскільки він може збільшити ризик розвитку таких захворювань, як інсулінорезистентність, метаболічний синдром і діабет 2 типу. Припускають, що кріп знижує рівень цукру в крові. Насправді кілька досліджень на тваринах з діабетом показали значне поліпшення рівня цукру в крові натщесерце при застосуванні щоденних доз екстракту кропу. Проте досліджень на людях недостатньо.
Може мати протиракові властивості
У кропі є природні рослинні сполуки, що мають протиракові, противірусні, протигрибкові та протизапальні властивості. Вони зазвичай містяться в ефірних оліях кропу і пов'язані з протираковими властивостями. Зокрема, d-лімонен (монотерпен - природна сполука), який, як показали дослідження, може допомогти запобігти та лікувати рак легенів, молочної залози та товстої кишки.
Містить антибактеріальні властивості
Ефірні олії кропу мають антибактеріальну дію, яка бореться з потенційно шкідливими бактеріями, такими як Klebsiella pneumoniae та Staphylococcus aureus.
Покращить здоров'я кісток
Кріп містить кальцій, магній і фосфор - всі вони важливі для здоров'я кісток.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим збагатити раціон у липні: найкорисніші овочі та зелень
Зменшить менструальні болі
Ефірні олії кропу можуть допомогти полегшити біль від спазмів під час менструації. Однак на даний момент дослідження обмежені і неоднозначні.
Є потужним антиоксидантом
Антиоксиданти, що містяться у кропі допомагають захистити клітини від пошкоджень, спричинених нестабільними молекулами, відомими як вільні радикали.
Гарне джерело марганцю
Хоча він необхідний у дуже малих кількостях, це важливий мінерал, який підтримує нормальне функціонування мозку, нервової системи та метаболізм цукру і жирів.
Кріп найкраще їсти у свіжому вигляді, його можна додавати до салатів, соусів, перших чи других страв і закруток. Також в їжу вживають насіння цієї рослини. Сушений кріп також смакує в їжі, як ароматна спеція. У будь-якому випадку, як насіння, так і листя кропу можуть додати смаку та яскравих кольорів різноманітним стравам. При правильному зберіганні свіжий кріп може зберігатися до 1 тижня в холодильнику і кілька місяців у морозильній камері.
Чим темніша зелень, тим вона корисніша. Експерти рекомендують вживати шпинат 2-3 рази на тиждень. Бажано не піддавати листовий овоч термічній обробці. Якщо ж у свіжому вигляді ви не бажаєте вживати продукт, то хоча б не варто готувати його довго. Якщо немає шпинату, з'їдайте щодня щось темно-зелене: броколі, капусту кейл, руколу, петрушку, мангольд.
Вся листова зелень позитивно впливає на склад крові та кількість кисню, що надходить до тканин. Вітамін К у її складі запобігає серцево-судинним захворюванням, ламкості кісток і крихкості судин. А ще зелень має високий вміст кальцію. Це допоможе за короткий термін відновити сили.
Коментарі