
Хліб, виготовлений із ферментованої закваски - продукт, у якому тісто природним чином підіймається завдяки газу, що виділяється під час бродіння зерна.
Закваска - це культура дріжджів і корисних бактерій, які зустрічаються у природі і можуть бродити протягом приблизно п'яти днів, розповів портал "Знаїмо".
Натомість технологія виготовлення багатьох класичних видів хліба передбачає застосування пекарських дріжджів для приготування тіста.
Хліб на заквасці завдяки ферментації і корисним бактеріям є одним з найздоровіших варіантів. Ще краще, якщо він також випікається з цільнозернового борошна.
Поживна цінність
Борошно або його суміш, що використовуються для приготування закваски, впливає на профіль макроелементів готового хліба.
100 грамів (приблизно дві скибочки) хліба на заквасці містять близько 230 ккал; 7,8 грама білка; 0,7 грама жирів; 47 грамів вуглеводів; 2,9 грама клітковини; 0,81 грама солі.
Корисні впливи для здоров'я
Підтримує здоров'я кишківника
Хоча корисні мікроби у заквасці, як правило, втрачаються під час процесу випікання, клітковина і рослинні сполуки-поліфеноли стають біодоступнішими. Вони є важливим джерелом живлення для корисних мікробів у кишківнику.
Допомагає контролювати рівень цукру у крові
Процес ферментації і високий вміст клітковини роблять цей хліб корисним для тих, хто має підвищений рівень цукру у крові, запобігаючи стрімким стрибкам глюкози.
Зменшує ризик серцево-судинних захворювань
Як правило, дієти з високим вмістом клітковини пов'язані з меншим ризиком атеросклерозу судин і патології серця. Хліб на заквасці пропонує додаткові переваги завдяки процесу ферментації, і вони посилюються при використанні цільнозернового житнього борошна.
Краще засвоєння поживних речовин
Традиційна закваска проходить повільний процес ферментації, результатом якого є підвищення біодоступності вітамінів і мінералів у хлібі. Під час цього процесу також розщеплюється білок (включаючи глютен), що полегшує його засвоєння.
Переваги у поживній цінності
Результати одного з досліджень демонструють, що процес ферментації покращує біодоступність клітковини і мінералів. Серед іншого, це пов'язано з розщепленням фітинової кислоти, яка міститься у зернах.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переїдання: що відбувається в організмі і як допомогти травленню
Кому не можна вживати хліб на заквасці
Тим, хто дотримується безглютенової дієти, наприклад, хворим на целіакію, не можна вживати хлібу, який виготовлений із застосуванням заквасок із пшениці, жита, ячменю чи інших зерен, що містять глютен. У харчуванні людей з целіакією слід використовувати борошно без глютену.
Розповіли шість цікавих фактів, що можна знайти на продуктовій етикетці.
Вживання алкогольних напоїв пов'язане з більш ніж 200 захворюваннями і розладами, зокрема й хворобою, яка є другою причиною смертності в Україні - раком.
Коментарі
Можно не уважать Симоненко как коммуниста, но что бы себя так не уважать испражняясь в подобных комментах надо быть "щирым свiдомiтом".
Москва Кремль срочно постановление Ревкомитета изловить и повесить как бешеного пса ЛЕНИН СТАЛИН БЕРИЯ
от комуніст всраний , падла червона , гандон штопаний .
Вопрос: Болеют ли шизофренией свиннi? Ответ найдёте выше.
НИКОЛАЙ ты есть говно моей собаки
шоб ти ЗГНИВ ДО ОСЕНІ Комуняка клятий
Вопрос: Хто нам в штаны наклав? Ответ: комуняки
Чучело червонозаде, ти скільки вже підприємств повернув у державну власність?!!?
Красний щур ваша робота сосати в риг
Комуніст ворог України.
Если с наперсточниками играть в референдум,то итог его предсказуем как и решения наших судей сейчас.Народ просто не выдержит Риго-коммунистичесского правления вечно и останется либо референдум о разделении украины либо революция.,но уже не помаранчевая или бархатная,а такая,что кое-кому неувидить ее конца. ..
НКВДешниак Симоненко и его партия - филиал Партии регионов, а сам Симоненко - прототип Януковича.
Эта дрянь хочет пожизненно посадить на шею НАРОДУ УКРАИНЫ на обеспечение свою семью и себя..
Не выйдет,быдло коммунистическое,придется еще отдать то что наворовал.