
Багато хто очищає фрукти та овочі від шкірки. Але часто саме в ній зосереджено найбільше вітамінів, клітковини та антиоксидантів.
Від яблук до огірків - багато рослин мають їстівну шкірку, яка підтримує травлення, зміцнює імунітет і навіть сприяє зниженню холестерину.
Розповімо, які фрукти та овочі краще не чистити, аби отримати максимум користі.
Картопля
У шкірці міститься половина харчових волокон та клітковини. Коли ви очищаєте його для приготування страв, ви позбавляєте себе цих корисних речовин.
Ківі
Пухнаста шкірка ківі насправді цілком їстівна. Вона тонка та пухнаста, і це багатьох змушує її очищати. Але в ній міститься вітамінів не менше, ніж у фрукті, тому можна ворсинки акуратно зчистити ножем або видалити ложкою.
Огірки
У зеленій шкірці огірків міститься клітковина, завдяки якій овоч перетравлюється кілька годин, а очищений огірок пролітає крізь організм за 20 хвилин. У шкірці міститься багато мікроелементів, які допомагають знизити холестерин та покращують роботу серцевого м'яза.
Помідори
У шкірці одного помідора може бути до третини добової дози вітаміну С. А ще - потужний антиоксидант лікопін, який знижує ризик появи багатьох захворювань.
Яблука
У яблучній шкірці міститься нерозчинна клітковина, вітаміни А і С, флавоноїд із сильним антиоксидантним впливом – кверцетин. Він допомагає боротися з алергіями та захищає серце.
Гарбуз
Ви здивуєтеся, але в цій твердій і товстій шкірці міститься більшість поживних речовин. Багато їх зберігаються навіть після термічної обробки. Гарбузова олія містить полінасичені кислоти і мікроелементи, в тому числі багато цинку. Готувати зі шкіркою гарбуз складно, але цілком реально – для цього потрібно варити його на повільному вогні кілька годин.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усі ми помилялись: як насправді правильно їсти ківі
Баклажани
У шкірці баклажану містяться найкорисніші мікроелементи. За її фіолетовий колір відповідають рослинні глікозиди антоціани. Вони знижують рівень холестерину, запобігають розвитку запалень в організмі.
Виноград
У шкірці зеленого винограду міститься потужний енергетичний комплекс, який допомагає відновити нервову систему та серцевий ритм, знижує рівень стресу, очищує судини. А найголовніший елемент у шкірці винограду - ресвератол, природний антибіотик.
Не всі фрукти можна вживати зі шкіркою. Є ризик заподіяти шкоду організму. Лікарі наголошують, що шкірка багатьох екзотичних плодів може бути небезпечною.
Зокрема, варто зрізати шкірку у манго. У ній можуть накопичуватися залишки пестицидів та токсична речовина.
Яблука краще справді їсти зі шкіркою, оскільки в ній багато корисних речовин. Але якщо у людини виразкова хвороба, то таку частину плода треба зрізати.
Коментарі