Ведуча телеканалу "Інтер" Дар"я Трегубова, 28 років, готує рідко, але на багато порцій одразу. Каже, гарний настрій робить їжу приємнішою.
— Люблю готувати сніданки для свого хлопця, — каже Даша. — Гарний сніданок вийшов, коли відварила перепелині яйця, розрізала на половинки і поклала на них по чайній ложці червоної ікри.
Собі на сніданок Трегубова запарює водою дві ложки вівсянки. З"їдає натщесерце. Любить кашу з медом.
Рецепти Трегубова вибирає швидкі, часто експериментує. Батько Ігор працював коком. Він навчив доньку готувати сніданок холостяка.
— У скибочці бородінського хліба вирізаю м"якуш і вбиваю туди яйце. Смажиться 3 хвилини.
Рецептів Даша не запам"ятовує. Щоб котрийсь згадати, телефонує подругам-тезкам із телебачення — ведучій Даші Малаховій та візажистці Даші Громовій.
— Вживаю все, крім сала й мінеральної води, тому мені важко вибирати страви в меню ресторану. Доводиться просити допомоги й поради в офіціанта.
Єдина страва, у поїданні якої Дар"я себе не контролює — паелья. Це жирний рис зі спеціями, морепродуктами чи м"ясом. Коли відпочивала на іспанському острові Ібіца, у ресторанах обов"язково замовляла цю страву. Паелью приносили на величезній пательні.
— Якщо хтось із друзів зазівається, я її швиденько з"їдала, — усміхається Дар"я. — Погладшала дуже.
Даші подобається вишукувати в ресторанах і запам"ятовувати, де готують найсмачніші десерти. Вподобала грушевий пиріг у столичному ресторані "Свінг" на Володимирській. В Одесі лю-бить гарячий яблучний пиріг. Якось друзі привезли його Даші до Києва ще теплим. Ведуча обожнює чізкейки (сирні тістечка. — "ГПУ") і торт "Наполеон".
Завдяки смачним і строкатим індійським стравам київського ресторану "Гімалаї" Даша з друзями вирішила зустріти Новий рік в Індії.
— Наступного дня отримали візу і полетіли. Там у ресторані навмання тицьнула пальцем у меню. Принесли таку гостру страву, що їхала містом на мопеді з відкритим ротом. Печію неможливо було ні запити, ні заїсти.
За кордоном Трегубова обов"язково намагається скуштувати місцевих страв:
— Шлунок мене ніколи не підводив. Тільки раз об"їлася шоколадним фондю. З подругою спочатку їли його, як годиться, занурюючи туди фрукти. Далі доїли ложками. Після цього довго не могла дивитися на гарячий шоколад. Хоч і досі обожнюю гіркий чорний.
Вибір випивки в Трегубової залежить від компанії. Перевагу віддає білому вину і рому. Улюблене — напівсухе вино "Гевюрцтрамінер ельзаський".
— Язик зламаєш, але вино того варте. З пива інколи можу дозволити собі випити пляшку "Корони".
Торт "Бите скло" телеведуча "Інтера" готувала на свята двічі.
— Виглядає неймовірно гарно — у білій пухкій масі різнокольорові шматочки желе, — каже Даша. — А готувати його нескладно.
Для торта Трегубова купує три-чотири пакетики желе яскравих кольорів. Готує його заздалегідь у різних посудинах. Загустіле желе нарізає кубиками.
Для сметанного желе заливає желатин холодною кип"яченою водоюна 40–60 хв. Розчиняє його на маленькому вогні й залишає холонути. Щойно желатин стане ледь теплим, повільно вливає його до збитого зі склянкою цукру й пакетиком ваніліну півлітра сметани.
Далі бере велику миску, змочує її водою і змащує сметаною. Шарами викладає кольорове желе, перемазує його сметаною. Виходить кілька сметанно-желейних шарів.
— Готовий торт ставлю в холодильник на 2–3 години, доки зовсім загусне, — пояснює. — Потім опускаю миску на декілька секунд у гарячу воду, накриваю широким тарелем і перевертаю. Торт можна прикрасити фруктами.
Гарячий шоколад варять з крохмалем
Дар"я Трегубова часто готує вдома гарячий шоколад. Виливає в каструлю склянку молока, додає поламаний на маленькі шматки гіркий шоколад і ставить на вогонь.
— Молоко із шоколадом мішаю, доки він розтопиться, — каже.
Жінка змішує із залишками молока крохмаль і збиває його до однорідної маси. Суміш вливає до шоколаду, додає цукор. Помішуючи, готує на маленькому вогні 5 хв. Шоколад має загустіти.
На 120 г гіркого шоколаду Трегубова бере 2 ск. молока, 1 ч. ложку кукурудзяного крохмалю, 1–2 ст. ложки цукру.
Коментарі