вівторок, 15 жовтня 2024 10:00

"Країні потрібне диво" - експерт пояснив, як підняти українську економіку

"Країні потрібне диво" - експерт пояснив, як підняти українську економіку
10 жовтня Верховна Рада проголосувала за підвищення податків в Україні. ФОТО: kyiv1.com

Високі податкові ставки та зарегульованість економіки змушують бізнес іти в тінь та стримують розвиток України. Також – відлякують інвесторів.

Держава потребує "економічного дива" спираючись на приклади економічної політики адміністрації Рональда Рейгана в США та Маргарет Тетчер у Великій Британії, вважає економіст і доцент Чернівецького національного університету Богдан Сторощук.

Він переконаний, що податки в Україні потрібно знижувати.

"Зниження податкових ставок веде до зростання податкових надходжень. Бо, по-перше, більше потенційних підприємців починають займатися бізнесом і вони бачать в цьому сенс. По-друге, частина бізнесу виходить з тіні, бо перебувати там їм не комфортно", - пояснив експерт.

Перебуваючи у тіні, бізнесмени змушені платити хабарі, щоб їхню діяльність не помічали.

"А коли підприємець побачить, що зможе заплатити таку саму або навіть більшу суму в легальному полі і не мати ризиків – він це зробить", - сказав Сторощук.

Однією з головних проблем української економіки є значна частка держави у фінансовому секторі.

"Близько 40-45% податкових надходжень формуються соціальною сферою та державними установами. Це створює парадоксальну ситуацію, коли держава платить податки сама собі", — підкреслив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховна Рада відхилила всі постанови, що блокували підвищення податків

Він додав, що на думку вчених, оптимальна частка держави в економіці - має становити близько чверті від сукупного доходу.

Експерт звернув увагу на міжнародний досвід. Наприклад, у скандинавських країнах високі податки запроваджували лише після того, як була створена культура сплати податків.

"Просте підвищення податкових ставок без наявності високої податкової культури призведе до збільшення тіньової економіки", — застеріг фахівець.

Окрім зниження податків, необхідно максимально дерегулювати економіку. Прикладом він назвав розвиток ринку поштових послуг, де приватна компанія "Нова пошта" склала серйозну конкуренцію державній "Укрпошті".

"Тому я категорично вважаю, що не слід цього було робити (підвищувати податки. – Gazeta.ua), бо швидше за все податкові надходження не зростуть, а зменшаться. Частина з них (підприємців. – Gazeta.ua) припинить діяльність, частина перейде в тінь. І ці гроші, які мали йти в державу - підуть на чорний ринок", - додав Богдан Сторощук.

Надмірне втручання держави в економіку та високі податки - можуть загальмувати післявоєнне відновлення країни.

"Інвестори не прийдуть в зарегульовану економіку з дикими відсотковими ставками. Бізнес не треба переконувати, - якщо умови нормальні, бізнесу нічого не треба говорити. Він сам прийде,", — підкреслив доцент.

Експерт також виступив за запровадження податку на виведений капітал, який успішно застосовується в Естонії та інших країнах. За цією моделлю податок сплачується лише тоді, коли прибуток виводиться з бізнесу. Якщо ж він реінвестується у розвиток компанії - оподаткування не проводиться.

10 жовтня Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон про збільшення податків.

Основне положення законопроєкту - підвищення військового збору з 1,5% до 5%. Під час розгляду поправок нардепи відмовилися підвищити військовий збір для військовослужбовців, для них зберігається ставка 1,5%. Запроваджується військовий збір для фізичних осіб-підприємців.

Закон також передбачає встановлення ставки податку на прибуток для банків за 2024 рік у розмірі 50% (замість 25%) і підвищення ставки податку на прибуток підприємств для небанківських фінансових установ (крім страховиків) до 25% із 2025 року.

Зараз ви читаєте новину «"Країні потрібне диво" - експерт пояснив, як підняти українську економіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути