
Вартість базових харчових продуктів в Україні за останній рік зросла на десятки, а подекуди й на сотні відсотків.
Найбільше подорожчали овочі та фрукти. Про це повідомляє Державна служба статистики за підсумками червня 2025 року.
Найсуттєвіше зростання цін зафіксовано на яблука- вони подорожчали майже утричі. У червні 2024 року середня ціна за кілограм становила близько 27 грн, а вже у червні 2025 - 79,5 грн/кг. Таким чином, річне зростання склало 195,5%.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інфляція сповільнюється, але ціни на їжу ростуть: що каже НБУ
Не менш відчутно зросла ціна на білокачанну капусту - на 150,8%, до 28,2 грн/кг.
Також у лідерах морква - +67,0% (до 49,7 грн/кг), яйця - +62,7% (до 53,6 грн за десяток)
Менше, але все ще суттєво, зросли ціни на популярні продукти тривалого зберігання:
Соняшникова олія - +37,2%;
Пшеничне борошно - +36,1%;
Куряче філе - +35,8%;
Масло (200 г) - +33,4% (до 107,4 грн за пачку).
Фахівці пов'язують здорожчання з кількома чинниками: наслідками війни, ускладненням логістики, високою інфляцією та сезонними коливаннями. Особливо різко змінюються ціни на овочі та фрукти, залежно від врожаю та імпортозалежності.
Економісти прогнозують, що в другій половині року темпи зростання цін можуть сповільнитися, але суттєвого здешевлення базових продуктів поки не очікується.
У травні споживча інфляція в Україні зросла до найвищого рівня з початку року - 15,9% у річному вимірі, що перевищило прогноз Національного банку.
Аналітики пояснюють стрибок цін суттєвим подорожчанням сирих продуктів харчування, зокрема продукції тваринництва - молока, м'яса та яєць, а також окремих овочів і фруктів. Ці категорії постраждали через зростання виробничих витрат, зменшення поголів'я та несприятливі погодні умови.
Коментарі