Ексклюзиви
середа, 09 жовтня 2024 22:43

Військовий розповів, кому воювати, кому не воювати і за скільки

Військовий розповів, кому воювати, кому не воювати і за скільки
Військовий Кирило Верес пояснив, кого варто мобілізувати. Фото: Роман Кравець для УП

На фронті дуже не вистачає поповнення особового складу, але 18-річним ще рано воювати, говорить військовий Кирило Верес. Додає, багато командирів підрозділів мають протилежну думку. Також він проти того, щоб воювали в 59 років.

Про це Герой України, повний кавалер ордена Богдана Хмельницького та командир легендарного батальйону К2 сказав в ефірі 24 Каналу.

Фінансова складова, на його думку, також не достатньою мотивацією.

"120 тисяч гривень ділимо на 30 діб - виходить 4 тисячі на день. Тобто, Коля, тримай 4 тис гривень, іди штурмани посадку. За четвірку, правильно? Скажу іншими словами: піди помри за чотири тисячі. Це ж смішно! Я не вважаю, що основна мотивація моїх військовослужбовців - це є гроші. Можливо у мене рожеві окуляри. Це невід'ємна складова, бо ми Бахмутська бригада", - вважає герой.

Його бригада майже на 70% переселенці.

"Потрібно кормити сім'ї. Я щиро вірю, що це не про мій підрозділ. Але це не значить, що без грошей. Якщо усі не отримують - будемо і ми не отримувати. Якщо усі отримують - і мої люди також мають отримувати", - відзначив Верес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вересень приніс найбільше смертей для російських окупантів - скільки за добу

Але виплачувати так звані "окопні" кошти-правильно.

"Якщо боєць знаходиться 30 діб у безпосередньому окопі, він отримує плюс 70 тис гривень. І тепер у комбата є градація - що він може зробити тим, подати і порахувати, і подати іншим... Але якщо хтось виходить поспати у те село, але три кілометри назад, і якщо їм одразу хтось платить 30, тоді я не розумію, а чого ви у нього служите... У нас такого немає. Якщо я дізнаюся, що комусь з моїх людей, я кажу відверто - якщо він відійшов на 5 км в тил і йому порахують другу лінію, я позбудуся того командира одразу", - сказав Верес.

Бійці заслужили на гідну оплату, бо ризикують життям на фронті. Крім того, військовий не вважає, що воювати мають усі чоловіки України.

"Вони не потрібні усі на фронті. Я не вважаю, що всі мають йти. Але не вважаю, що усі мають відкупитися. У мене є багато знайомих, які є реально багатими людьми. Я би не хотів, аби вони потрапили в окоп. Пояснюю по одній простій причині: вони в окопі не зроблять для мого підрозділу... а зроблять як усі, як ті хлопці, що у мене є. Але те, що роблять тут - він один допомагає забезпечити життя сотням".

Проте, якщо окремі чоловіки заробляють величезні гроші, а на армію виділяють мінімум - вони мають йти воювати в окопах.

"Якщо заробляє мільйон і дає на Збройні сили одну тисячу гривень - welcome to окоп. А якщо він заробляє мільйон, віддає 300-400 тисяч... Друже, мені там з тобою буде набагато більше толку. 300 тисяч - це два термальні дрони, а 400 тис - це майже три. Якщо мій підрозділ втрачає 10, то це 30% мого запасу на місяць", - сказав Верес.

За кошти, які правоохоронці знайшли у головної лікарки Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяни Крупи і її родичів, можна було з забезпечити військовий підрозділ упродовж 22 років.

Про це сказав командир роти "Гонор" батальйону "Вовки да Вінчі" Збройних сил України Олександр Ябчанка

Зараз ви читаєте новину «Військовий розповів, кому воювати, кому не воювати і за скільки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути