Ексклюзиви
четвер, 10 жовтня 2024 13:28

Культура сьогодні - це питання нашої обороноздатності, - Микола Княжицький на Форумі "Культнаступ"

Культура сьогодні - це питання нашої обороноздатності, - Микола Княжицький на Форумі "Культнаступ"
Нардеп Микола Княжицький висловився про фінансування культури під час війни. Фото: facebook.com/MykolaKniazhytsky

Фінансування культурних інституцій та проєктів під час війни важливе, оскільки це допомагає державі мотивувати людей захищати Батьківщину, виховує їх патріотично. Про це сказав член Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Микола Княжицький.

"Культура сьогодні – це питання нашої обороноздатності. Зараз дійсно триває екзистенційна війна, і ми знаходимося в шаленій кризі. В такій ситуації культура – це те, що може про нас сказати у світі, дати моральний дух, повернути сюди людей. Але держава має сказати для себе, що це і є її пріоритет", - вважає Княжицький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Набув чинності закон про заборону діяльності пов'язаних із РПЦ церков

Народний депутат зауважив, що в Держбюджеті на 2025 рік не збільшують видатки на кіно, книговидавництво та Культурний фонд, і це, на його думку, неприпустимо: "Ухвалення мовного закону, мовні квоти в медіапросторі, створення інститутів для підтримки української книги та кіно свого часу забезпечили бурхливий розвиток української культури в умовах жорстокої війни на виснаження. Це елементи деколонізації, без проведення якої не може бути національної безпеки".

Нагадаємо, у Києві розпочався Форум Культнаступу за участі представників громадського сектору, культурних індустрій, митців, військових, народних депутатів та урядовців. Мета заходу - об'єднати зусилля влади, громадянського суспільства і культурних індустрій для наступальної культурної політики, що передбачає безповоротне звільнення культурно-інформаційного простору від російського впливу і активне просування українських інтересів у світі.

Додамо, також на Форумі міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький поділився трьома основними напрями роботи, на яких зосередиться Мінкульт. За його словами, Україна сконцентрується на збереженні спадщини, поверненні в європейський культурний простір та створенні нового продукту.

Створити Міністерство демографії та діаспори, а також Фонд відновлення демографічного потенціалу задля недопущення демографічної катастрофи в Україні пропонує Микола Княжицький, народний депутат України.

А ще - включити розв"язання проблеми біженців в стратегію Перемоги.

Зараз ви читаєте новину «Культура сьогодні - це питання нашої обороноздатності, - Микола Княжицький на Форумі "Культнаступ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі