Писанки, крашанки, м'ясо з прянощами і пасхальна випічка — традиційні страви українців на Великдень. В кожному регіоні їх готують по-різному. Крім того, власний рецепт запашної пасхи має кожна родина. Які страви подають на Великдень у Франції, Gazeta.ua розповідає шеф-кухар і експерт французької кухні Богдан Турчин.
"У Франції, як і в кожній країні, є особливі страви до Великоднього стола. Країна розділена на 26 регіонів, у кожному з панують свої традиції і кухня. Але усі локальні звичаї, наче пазл, складають цілісну картину кухні Франції, - розповідає Богдан, - В Бургундії готували окіст із пряними травами. Закускою в більшості містечок подавали, приміром, спаржу із соусом Грибіш, молоду телятину з запеченими овочами під соусом із лісових грибів".
Часто до великоднього столу у Франції готують Жиго — ногу ягняти або баранчика у пряних травах. У кожної французької родини — власний рецепт цієї страви.
"Улюблена розвага французів на Великодні свята — родинні і товариські пікніки, де головна страва, як не дивно, — омлет. Готують його з різноманітними начинками, - розповідає Богдан, - У деяких провінціях популярні пироги, так звані киші. Також випікають великодній хліб, особливо в провінції та сільській місцевості.
Меню великоднього обіду обов'язково включає цибулевий або овочевий суп, м'ясо ягняти з гарніром із сезонних овочів. Незмінна страва в сімейному колі — запашна смажена курятина. Птицю гордо ставлять посередині стола, точно так, як американці — індичку на день Подяки. Але — за зовсім різними традиціями та до іншого приводу".
Після святкового обіду французи балують себе і родину різноманітними суфле, кексами й тістечками. Ну а без шоколадних яєць не обходиться жодної католицької Пасхи. Ними рясніє кожен стіл незалежно від достатку і гастрономічних уподобань родини".
Під час травневих свят кожен третій українець влаштовує пікнік чи приходить на нього до друзів, запевняють соціологи. Весняний відпочинок на природі традиційний і в більшості країн світу. Що саме готують для нього в Іспанії, розповідає Фернандо Мельчор, шеф-кухар і професійний сомельє родом з північноіспанського міста Більбао. Понад 10 років тому відкрив у Києві власний ресторан "La Paella".
"Пікніки іспанці влаштовують рідко, бо мають замало вільного часу. Травневих свят у нас немає. Зате частіше ходимо в ресторани, - розповідає Фернандо, - Але якщо іспанці все-таки хочуть поїсти на природі, то накривають "поляну" у дворі власного будинку, до лісу не їдуть. Починають трапезу із кави або чаю. А вже потім переходять до м'ясних страв. Роблять багато закусок - тапас. Коржі з пшеничного тіста намащують вершковим маслом, зверху кладуть лосось, зелень, сир. Також готують тапас із анчоусами й помідорами".
Фернандо Мельчор готує до пікніка одну зі своїх фірмових страв — рибу по-аравійськи. Філе мерлузи засмажує на оливковій олії з часником і зеленим горошком. При температурній обробці риба виділяє сік і водночас поглинає аромати сухого білого вина і вершків, які додають під час смаження. До соусу кухар також кладе на сковорідку кілька креветок і два мариновані верхні ростки спаржі. Готову страву прикрашає розрізаним навпіл вареним яйцем і мушлями.
Коментарі
Если бы некоторые пид...сы не слили крым!То все было бы иначе!
як тільки почне працювати північний газовий потік московити почнуть агресію....
надіємось що до цього часу пуця здохне або якимсь чудом буде зупинено
газопровід .
р.с
запрошую *елєкторат* вовіка до свого кабінету на безплатну психіатричну
експертизу і терапію ..можливий попередній запис на прийом поза чергою .
гарантую анонімність....
може ще когось врятую від дурки !