понеділок, 21 липня 2025 12:54

Квас з полуниці та м'яти: смак літа у кожному ковтку української традиції

Квас з полуниці та м'яти: смак літа у кожному ковтку української традиції
Квас з полуниці та м'яти: справжня знахідка для тих, хто шукає спосіб пережити спеку Фото: pinterest

Забудьте про звичайну воду з лимоном чи солодкі газовані напої.

Коли сонце розпікає, а душа прагне чогось особливого, на допомогу приходить справжній літній еліксир - квас з полуниці та м'яти. Це наш, рідний, автентичний, але не надто розповсюджений у повсякденні напій. Він не лише освіжаючий, але й неймовірно ароматний. Поєднує в собі солодкість української полуниці, свіжість м'яти та легку кислинку, яка ідеально втамовує спрагу.

Цей напій - справжня знахідка для тих, хто шукає колоритний, корисний та дивовижно смачний спосіб пережити спеку і насолодитися дарами українського літа. Приготувати його простіше, ніж здається, а результат перевершить усі очікування.

Gazeta.ua пропонує спробувати напій з українським колоритом та переконатися.

Квас з полуниці та м'яти

Інгредієнти:

Полуниця (свіжа, стигла) - 500 г;

Вода - 3 л;

Цукор - 150-200 г (або за смаком, залежить від солодкості полуниці та ваших уподобань);

Свіжа м'ята - 1 великий пучок (приблизно 20-30 листочків);

Лимон - 1 шт. (сік та кілька скибочок для прикраси);

Дріжджі сухі активні - 1/2 ч. л. (це для прискорення бродіння та газованості, але можна і без них, тоді буде більш "компотний" варіант);

За бажанням: жменя родзинок (також сприяють бродінню).

Приготування: створюємо літній шедевр

Готуємо полуничну основу:

Полуницю ретельно промийте, видаліть плодоніжки. Великі ягоди можна розрізати навпіл.

У велику каструлю (об'ємом не менше 4-5 л) викладіть полуницю, додайте цукор.

Залийте все водою. Поставте каструлю на вогонь, доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть 5-7 хв. після закипання. Важливо: не переварюйте, щоб зберегти аромат полуниці.

Додаємо м'яту та лимон

Зніміть каструлю з вогню. Додайте до гарячого полуничного компоту листочки м'яти (їх можна трохи розім'яти, щоб краще віддали аромат) та сік одного лимона.

Накрийте каструлю кришкою і залиште настоюватися, поки рідина повністю не охолоне до кімнатної температури (це важливо, щоб не "вбити" дріжджі).

Бродіння (для газованості):

Коли рідина охолоне (до 25-30°C), процідіть її через сито, щоб видалити полуницю та м'яту. Ягоди можна злегка розім'яти, щоб випустити весь сік.

У невеликій кількості теплої води (2-3 ст. л.) розчиніть сухі дріжджі, дайте їм постояти 5 хв. до появи "шапочки".

Додайте розведені дріжджі (і жменю родзинок, якщо використовуєте) до процідженого полуничного "компоту". Добре перемішайте.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забудьте про компот: ожиновий фіз із м'ятою - ковток прохолодної української магії

Ферментація:

Перелийте рідину у чисті скляні пляшки або банки, заповнюючи їх не до самого верху (залиште 3-4 см вільного місця, бо квас буде бродити і виділяти газ).

Щільно закрийте пляшки кришками (або марлею, якщо хочете менш газований варіант). Залиште пляшки при кімнатній температурі на 12-24 год. Чим довше стоїть, тим більш кислим і газованим буде квас. Через 12-16 год. вже можна перевіряти смак.

Охолодження та подача

Коли квас набуде бажаного смаку та газованості, переставте пляшки в холодильник. Холод зупинить процес бродіння.

Подавайте квас охолодженим, з кубиками льоду, свіжими ягодами полуниці та листочками м'яти для додаткового аромату та краси.

Цей полунично-м'ятний квас стане справжнім хітом вашого літнього столу, подарувавши не тільки свіжість, але й приємні емоції від смаку української природи.

У спекотні літні дні особливо хочеться чогось прохолодного й освіжаючого.

Спробуйте власноруч приготувати натуральні напої, які не лише втамовують спрагу, а й дарують енергію.

Gazeta.ua публікує три напої, які варто спробувати цього сезону.

Зараз ви читаєте новину «Квас з полуниці та м'яти: смак літа у кожному ковтку української традиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути