субота, 19 жовтня 2024 00:30

Як швидко знову заснути, якщо прокинулись посеред ночі: дієві методи

Як швидко знову заснути, якщо прокинулись посеред ночі: дієві методи
Зменшення тривоги вночі може покращити ваш сон Фото: pinterest

Ви можете відчувати тривогу вночі через нічні напади паніки або прискорене серцебиття.

Як наслідок, тривога може порушити ваш сон і ускладнити повторне засинання. Це тому, що тривожність і сон тісно пов'язані, пише health.

Розповімо, чому це стається і як уникнути тривоги, щоб висипатись.

Причини нічного занепокоєння

Ви можете відчувати занепокоєння вночі через денний стрес, розлади психічного здоров'я. Тривожний розлад і посттравматичний стресовий розлад також можуть спровокувати або погіршити проблеми зі сном.

Крім того втрата сну вночі може спричинити незвичайне підвищення рівня норадреналіну. У свою чергу, ви можете раптово прокинутися вночі з тривогою і вам буде важко знову заснути.

Як уникнути тривоги вночі

Зменшення тривоги може покращити ваш сон.

Перенаправлення тривоги: активніше залучення до спільноти, наприклад, волонтерство або просто простягання ближнього руку, може допомогти вам відволіктися від стресу та тривоги.

Фізичні вправи: дослідження показують, що фізична активність може зменшити симптоми тривожних розладів. Регулярні фізичні вправи вранці та вдень також можуть покращити сон.

Медитація: глибоке дихання та прогресивне розслаблення м'язів (ПМР), коли ви напружуєте одну частину тіла за раз, можуть допомогти вам розслабитися.

Розслаблюючі заходи: відпочиньте від дня та підготуйтеся до сну за допомогою розслаблюючої процедури перед сном. Спробуйте слухати музику, читати, вести щоденник або приймати ванну.

Як заспокоїти тривогу вночі

Змініть оточення, якщо можливо: зробіть місце для сну максимально комфортним, щоб полегшити сон. Навколишнє середовище, як правило, має бути прохолодним, темним і тихим, з підтримуючими подушками та матрацами.

Не дивіться на годинник: якщо вам важко спати, не дивіться на годинник. бажання знати, котра година, може лише посилити ваші занепокоєння, якщо ви прокинулися з тривогою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ять щоденних дій, які допоможуть позбутись звички прокидатися вночі

Встаньте і займіться чимось розслаблюючим: якщо ви не можете заснути і минуло 15 хвилин, вийдіть на хвилинку в іншу кімнату. Сядьте в зручне крісло і почитайте або виконайте кілька дихальних вправ. Розслабившись, спробуйте знову лягти спати.

Зменшіть освітлення: якщо ви не можете зберегти кімнату темною, зменшіть синє або біле світло. Приглушене жовте, помаранчеве або червоне світло не заважатиме вашому сну.

Напишіть про майбутні завдання: якщо вас чекає щось, що змусить ваш розум бігти, запишіть те, що вам потрібно зробити, це може допомогти вам заснути.

Раптове пробудження вночі може свідчити про наявність серйозних хвороб, які потребують лікування. Є неочевидні причини, що заважають нормальному нічному відпочинку. Серед таких захворювань - анемія.

Холодіючі руки та ноги заважають здоровому сну. З цією ж недугою пов'язаний синдром неспокійних ніг, попереджають експерти. Людина погано спить, бо задля полегшення симптомів її тіло змушене рухатися.

Зараз ви читаєте новину «Як швидко знову заснути, якщо прокинулись посеред ночі: дієві методи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути