субота, 23 серпня 2025 12:50

Як без зусиль вимити скляні банки перед консервацією: три способи

Як без зусиль вимити скляні банки перед консервацією: три способи
Три хитрощі, щоб банки для консервації сяяли чистотою Фото: pinterest

Для якісної консервації завжди потрібні ідеально чиссті банки.

Є кілька простих лайфхаків вимити їх до блиску.

Як вимити банки для консервації

Харчова сода з оцтом

Сода добре справляється з нальотом і жиром, а оцет допомагає розчинити бруд і прибрати запах.

Насипте всередину кілька ложок соди (2–3 буде достатньо);

Додайте трохи гарячої води для утворення густої маси;

Дайте постояти 15–20 хвилин;

Налийте приблизно пів склянки оцту, після чого рідина почне активно пінитися.

Саме ця реакція і потрібна вам для того, щоб легко відмити навіть засохлі плями. По її завершенню просто ретельно прополощіть ємність у теплій воді - і вона буде як нова.

Замочування з лимонною кислотою

Цей засіб добре очищає скло і прибирає стійкі аромати.

Розмішайте 1-2 чайні ложки кислоти у літрі гарячої води;

Поставте банки в цю воду і залиште на пару годин (за цей час запах зникне, а забруднення розм'якне);

Після цього просто помийте банки звичайною губкою або щіткою - і вони стануть знову чистими та свіжими.

Крупна сіль та харчове масло

Такий лайфхак підійде для видалення старих наклейок і залишків клею.

Насипте у банку пару столових ложок крупної солі;

Додайте невелику кількість рослинної олії і закрийте кришку;

Енергійно струшуйте банку протягом кількох хвилин.

Завдяки цим діям сіль спрацює як абразив, а олія розм'якшить клей. Після такої процедури наклейки легко відстануть, а поверхня банки залишиться чистою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому не всі банки можна перевертати після консервації і про які йдеться

Не забудьте після цього ретельно промити банку, бажано з хорошим мийним засобом для посуду.

Краще для миття банок використовувати гарячу воду - вона швидше допоможе позбутися забруднень;

Не застосовуйте металеві губки або жорсткі щітки, адже вони провокують появу подряпин на склі, що псує зовнішній вигляд ємності;

Кришки рекомендуємо мити окремо, особливо якщо вони мають гумові ущільнювачі.

Щоб заготівки на зиму не зіпсувалися, важливо знати, що саме не варто класти в банки. Деякі продукти не підлягають тривалому зберіганню через високий ризик псування або утворення шкідливих бактерій.

Інші - можна закривати, але вони мають дуже короткий термін придатності й потребують особливих умов. Щоб не зіпсувати зимові запаси, варто знати, чого краще уникати під час заготівлі.

Зараз ви читаєте новину «Як без зусиль вимити скляні банки перед консервацією: три способи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути