![Працівники овочесховища у селі Москаленки Чорнобаївського району пакують у мішки цибулю. Її відправлять на продаж](https://static.gazeta.ua/img/cache/gallery/427/427001_1_w_300.jpg?v=0)
П'ять овочесховищ мають збудувати в області в найближчі три роки. У них зможуть зберігати до 40 тис. т вирощених овочів. Це дозволить уникнути їх подорожчання навесні. Третину витрат на будівництво відшкодує держава.
Рік тому корпорація "Дніпро" обладнала кілька старих овочесховищ новими автономними системами охолодження. Три приміщення розташовані в селі Москаленки Чорнобаївського району. Кожне розраховане на 3 тис. т овочів.
Ліворуч на подвір'ї сільськогосподарського товариства "Москаленківське" складені кілька сотень великих дерев'яних ящиків. У них з осені завезли 1,2 тис. т моркви, понад 2 тис. т капусти і так само цибулі. Трохи менше посадкової картоплі.
— Сховища унікальні тим, що можна задати температурний режим, який дозволить зберегти овочі якомога довше. Плюс необхідна вологість. Якщо вона стає вищою, то вмикається режим підсушування, якщо ж нижчою, то спрацьовують розприскувачі і виникає такий собі туман. Продукцію перебираємо й фасуємо в сітки чи ящики. Потім на піддони. Щодня відправляємо від 40 до 80 тонн, — каже директор сільськогосподарського товариства "Москаленківське" 58-річний Микола Литвиненко.
Цибуля зберігається в контейнерах, кожен на 650 кг. Сортувальна машина відчищає її від хвостів і сміття, сортує за величиною. Працівники накладають на лотки по 28 повних сіток. Обкручують плівкою.
— За день перебираємо 30 тонн. Із них лише близько 800 кілограмів відходів. Відпускна ціна в нас значно нижча ринкової. Продукцію реалізовуємо з лейблами. Улітку приміщення дезінфікуємо, щоб не було грибка. Вапнуємо ящики, — розповідає голова корпорації "Дніпро" 60-річний Петро Душейко. — Цього року ми повністю забезпечили овочами черкаські лікарні №1 і 3 та обласну. Із найменшої цибулі одну-дві фури формуємо як соціальні пакети для супермаркетів.
У сусідньому селі Васютинці корпорація побудувала два сховища для картоплі. Кожне розраховане на 8 тис. т продукції. З осені туди завезли сорти Пікасо, Роко і Санте. Перші два вже продали. Сорту Санте залишилася половина.
— Картопля провітрюється знизу до верху. Датчики в автоматичному режимі регулюють вологість і температуру. Сховище до половини ззовні засипане землею. За рахунок великої кількості картоплі вона довгий час утримує потрібну температуру, — розповідає Петро Душейко. — За старими технологіями бараболю зберігають у кагатах або підвалах. Є звісно певні технології зберігання — засипають соломою, укривають плівкою. Але то ненадійно. Багато городини псується.
На Черкащині є 22 овочесховища, але всі вони споруджені ще за радянських часів. У них до весни псується 30% продукції. Вартість будівництва нового сховища — від 5 до 20 млн грн. Вирощуванням овочів в області займається в основному населення та близько 30 фермерів, тому самотужки звести сховищ вони не можуть.
1,4
мільйона тонн овочів зібрали минулого року в області. Із них понад 1 млн т картоплі, більш як 150 тис. т капусти, 120 тис. т моркви, понад 25 тис. т буряку та близько 20 тис. т цибулі. Це вдвічі більше за потребу жителів області.
Коментарі