Одкровення Столтенберга: коли Путін вирішив розпочати війну

Ексгенсек НАТО має яскраву біографію - в юності він протестував проти вступу Норвегії в альянс і пережив спробу вербовки КДБ. Пізніше - згуртував НАТО у протистоянні російській загрозі. Як йому вдалося вмовити Трампа не залишати альянс та коли саме російський президент остаточно вирішив розпочати повномасштабне вторгнення?

Йенс Столтенберг дав цікаве вʼю FT, яке пояснює природу нинішньої слабкості НАТО і його шоку від некомпетентності української влади напередодні війни. Із цього матеріалу широко розійшлась новина про те, як Столтенберг телефонував Зеленському два дні, а той не брав трубку, бо на початку вторгнення був у бункері. Але саме вʼю набагато цікавіше.

Коли через багато років відкрили архіви КДБ, Столтенберг дізнався своє кодове ім'я: Стеклов

Столтенберг - син колишнього міністра оборони та МЗС Норвегії. У сімейному будинку часто тусили світові еліти. Наприклад, "Нельсон Мандела прийшов до нього (до батька - ред) додому на сніданок". Сам юний Йенс був активістом лівих соціалістів, тому КДБ мріяло завербувати елітного норвежця. "[Мій батько] сказав мені, що єдині хлопці, з якими вам потрібно говорити в російському посольстві, - це хлопці з КДБ, тому що вони єдині хлопці, які мали певний вплив". Коли через багато років відкрили архіви КДБ, Столтенберг дізнався своє кодове ім'я: Стеклов.

У статті важлива дата: 2018 рік, коли Трамп пообіцяв вивести США з НАТО, якщо європейські союзники не "заплатять більше" за захист Вашингтона. "Загроза Трампа досягла піку на саміті альянсу в 2018 році, де спритна дипломатія уникла катастрофи завдяки обіцянці збільшити витрати. Тоді чотири союзники виконали вказівки НАТО щодо витрачання 2 відсотків ВВП на оборону".

"Цього року буде 23. Але тут є заковика. "Це хороша новина, - каже він. "Погана новина полягає в тому, що цього недостатньо". Столтенберг, економіст і фанат статистики, знає жахливі дані напам'ять: Європа має занадто мало зброї, можливостей і військ у високій готовності. "Ми знаємо, що відстаємо [від росіян]", - каже він".

І друга - червень 2019 року, коли Столтенберг уперше зустрівся ыз Зеленським як з новим президентом. "Він мені сподобався, але я не уявляв, що він стане військовим лідером", - згадує він між ковтками чорносмородинового соку. "Він був недосвідченим. Він ставив найпростіші запитання... Я недооцінив його абсолютно".

...Путін ухвалив остаточне рішення піти повномасштабною війною на Україну. Адже росіяни побачили, що в НАТО - повний бардак і жлоби, які бояться витратити зайву копійку на власну безпеку. А до влади в Україні... прийшла малокомпетна людина...

Ймовірно, десь на стику цих дат Путін ухвалив остаточне рішення піти повномасштабною війною на Україну. Адже росіяни побачили, що в НАТО - повний бардак і жлоби, які бояться витратити зайву копійку на власну безпеку. А до влади в Україні не просто прийшла малокомпетна людина, а ще й привела за собою зграю голодних і безпринципних ротів.

Попри запевнення багатьох українських спікерів, що ніхто не веде ніяких розмов про певну паузу у війні з деякими гарантіями від НАТО - "що це все російське ІПСО", очевидно, що розмови таки ведуться. "Коли є бажання, є способи знайти рішення. Але потрібен рядок, який визначає, де застосовується стаття 5, і Україна має контролювати всю територію до цього кордону".

Практично в унісон із цим інтервʼю стало відомо, що норвезький політик очолить Мюнхенську безпекову конференцію з безпеки у лютому 2025 року. Тож важливо не наляпати там дурниць а-ля "росіяни теж люди" та в "мене нема часу думати стратегічно". Столтенберг достатньо лояльний до Києва - цим варто користатись. Автор в кінці вʼю відпустив Столтенберга готувати оленя на вечерю. І дав цікавий штрих до портрету.

"Опитування в січні 2023 року щодо того, кого обрати главою держави, якщо Норвегія покінчить із монархією, поставило Столтенберга на перше місце, аніж спадкового принца країни. "Так", - каже він з усмішкою. "Але я не збираюся бути президентом. Я не збираюся бути спадковим принцом. Після цього я збираюся виконувати нормальну роботу".

Думаю, ми ще побачимо його на якихось серйозних позиціях. Тож це корисний контакт.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі