Тяжкі часи ведуть у легковір'я: "святим" шахраям вірить половина українців

Війна убиває не лише фізично - когнітивні здібності під впливом стресу катастрофічно падають. Хочеться отримати добру вість - від карт, зірок чи самої "богородиці" (і такі є в наших соцмережах). Але всі сподівання на диво завершуються однаково: втратою грошей і репутації. Кому воно треба?

КМІС в квітні 2024 року оприлюднив таку соціологію: 43 відсотки українців вірять у тарологію, астрологію чи екстрасенсорні здібності. Майже половина, розумієте?! Жінки вірять більше. Але і чоловіки далеко не втекли - 49 відсотків проти 36. І це не лише старші жінки і чоловіки. Серед молоді таких - 26 відсотків.

Кризи, стреси, трагедії - війна. Люди шукають опору, в чому завгодно. І доступ до шахраїв і шарлатанів дуже спростився - один клік в телефоні чи на комп'ютері. Виворіт цифрового світу

І достатньо тих, хто не бідує - 34 відсотка людей з високим рівнем доходу вірять у різноманітну хіромантію. Зрозуміло, що погіршилось психічне здоров'я людей. Кризи, стреси, трагедії - війна. Люди шукають опору, в чому завгодно. І доступ до шахраїв і шарлатанів дуже спростився - один клік в телефоні чи на комп'ютері. Виворіт цифрового світу. Тепер у наших телефонах не лише онлайн казино, а і онлайн ворожіння і "борогодиці".

Я згадала, як колись, у 2000-х, попросила журналістку сходити до "відомої одеської ворожки" і написати репортаж. Ну і з ворожкою порозмовляти. Бо ця журналістка геніально могла комунікувати. Вона ходила "на прийом" кілька разів, не зізнаючись, хто вона. І кожного разу поверталась із квадратними очима. І казала:

- Та я там весь одеський істеблішмент зустріла! Мерія, судді, бізнесмени, обладміністрація - мама дорога!

..."істеблішмент" ходив ворожити, заговорювати, ворогам шкодити, вибори вигравати, навіть "на любов" чаклувати

Той "істеблішмент" ходив ворожити, заговорювати, ворогам шкодити, вибори вигравати, навіть "на любов" чаклувати. Ви ж памʼятаєте, як не так вже й давно, кілька років тому, викрили суддю, яка за допомогою ворожки приймала судові рішення?

Ви знаєте, немає сенсу зараз говорити про те, що люди зʼїхали з глузду. Люди не можуть справитися, люди втрачають орієнтири, не мають підтримки, не розуміють, як справлятися з тим, що їхнє життя знищене. Навряд чи таврування щось змінить.

Ми маємо це знати - у мутні, складні, страшні часи завжди будуть подібні явища. І тут, як у випадку з "богородицею", треба однозначно рятувати дітей, втручатися правоохоронним органам, ювеналам. Бо діти не можуть себе захистити. І це точно не приватна справа родин. Тому що шкода може бути непоправною.

Якщо не поставитися до цього всього серйозно, то ми матимемо величезні масштаби не лише шахрайства, а і деструктивних дій, які завдадуть значної шкоди і вплинуть навіть на безпекову ситуацію.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі