Влада збагачує економіку Китаю? Замість допомогти власному виробнику

Теплий душ популізму завжди приємніший за непопулярні, але необхідні і дієві рішення. Хоча саме популізм зрештою і приводить до катастрофи. Але чому українська влада вперто стає на ті самі популістські граблі?

Захист українського виробника курця: ввести кешбек за купівлю української продукції, який ніяк не вплине на споживацьку активність, а одже жодним чином не призведе до виграшу українського виробника. Але так, якщо українці раніше купляли українське просто так, то тепер будуть отримувати за це бонус. Приємно. Рейтинг, те-се. Вибори ж на часі…

Чому зараз правила нерівні? Бо український рітейл платить податки. А китайський рітейл, китайські виробники - ні

Захист українського виробника здорової людини: вирівнювання правил для українського і китайського рітейлу та українського і китайського виробника. Чому зараз правила нерівні? Бо український рітейл платить податки. А китайський рітейл, китайські виробники - ні. Так, йдеться про ті самі посилки через китайські сервіси. Які не обкладаються податками до 150 євро. І де обсяги вже вимірюються мільярдами доларів. Українських доларів, які швиденько ідуть в Китай. Той самий Китай, який активно допомагає Росії.

А враховуючи, що китайській уряд зараз в рамках своєї стратегії захоплення світу експортом, активно субсидує доставку по всьому світу, зокрема і в Україну, то загроза і для українського рітейлу, і для українського виробника - цілком очевидна. Але це не популярне. Тому не можна оподатковувати посилки. Ніколи, ніколи. Адже це рейтинги.

...українське законодавство наразі допомагає реалізовувати велику китайську мрію

Парадокс, правда ж? І мова ж не йде про протекціонізм. Ні. Мова йде про рівні правила для українського виробника, який зараз працює під час війни. І китайського виробника, якого активно субсидує китайський уряд. Бо вбачає у зростанні експорту єдину надію відновити потужне економічне зростання в Китаї і не впасти у кризу. І українське законодавство наразі допомагає реалізовувати велику китайську мрію.

І так, немає ніяких проблем з адмініструванням цього податку. Це легко реалізується і автоматизується. В ЄС такі посилки обкладаються податками, не створюючи додатковий геморой для покупця. Все реалізується у взаємодії "постачальник-митниця". Тому і в Україні при бажанні не виникло би проблем.

Залишилось одне - бажання. Політична воля. Зробити непопулярне рішення під час війни. Але щось підказує, що ми знов підемо дорогою такого приємного популізму. І кешбек дарувати людям приємніше для будь-якої влади, ніж підвищувати ціни оподаткуванням на китайську продукцію.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі