Рецепт захисту АЕС: більше нових реакторів, більше інспекторів МАГАТЕ

Політика Енергоатому дивує і приголомшує: замість запасатися трансформаторами, по яких б'ють росіяни - керівництво розводиться про побудову нових блоків, яка може тривати десятиліттями. Навіщо?

"Пріоритети" команди міністра-юриста Германа Галущенка та в.о. голови правління АТ НАЕК Енергоатом Петра Котіна та реальність. У зв'язку із заявою міністра МЗС Андрія Сибіги щодо ядерної небезпеки для українських АЕС через російські обстріли критичних трансформаторних підстанцій, та інформацією про те, що Головний державний інспектор України з ядерної та радіаційної безпеки - голова Держатомрегулювання Олег Коріков - 21 вересня 2024 року написав лист до своїх європейських колег-регуляторів, а керівник ОП Андрій Єрмак щось наговорив учора з цього приводу, на мене посипалась якась лавина прохань про коментарі від українських ЗМІ.

Чому саме зараз з'явилися ті заяви, а не після 26.08.2024, після наймасштабнішої комбінованої російської атаки на енергоситему України, внаслідок чого зупинилися енергоблоки РАЕС 1,3 та 4; енергоблок ХАЕС від'єднався від ОЕСУ і працював на видачу потужності по лінії ХАЕС-Жешув? Про зупинку енергоблоку ПАЕС через відмову систем, важливих для ЯРБ - головних циркуляційних насосів, - такі питання у журналістів.

Вирішила відповісти всім, бо фізично не можу кожному. Як зреагував оператор усіх АЕС України Енергоатом після того, як на офіціальному сайті МАГАТЕ з'явилася інформація, що саме відбулося на українських АЕС після обстрілу 26.08.24? Як зазвичай: це все російське ІПСО, просто в роботі обладнання на ПАЕС з'явилися "зауваження". Новий термін в НПА з ядерної та радіаційної безпеки.

...Галущенко без розслідування миттєво призначив винного на Ставці 2 вересня - очільника НЕК Укренерго Володимира Кудрицького, якого неповноцінна наглядова Рада і звільнила...

Насправді, відмова обладнання - це експлуатаційна подія, яка потребує розслідування, Порядок розслідування таких подій був схвалений ще до Корікова на чолі ДІЯРУ, а серйозність подій для ЯРБ кваліфікується. Але Коріков три доби мовчав. Про це я писала в ФБ. Міністр-юрист енергетики Галущенко без розслідування миттєво призначив винного на Ставці 2 вересня - очільника НЕК Укренерго Володимира Кудрицького, якого неповноцінна наглядова Рада і звільнила вже 5 вересня. Але недовго камарилья деркачат - Галущенко й Котін - були в шоколаді.

З'явилися зненацька ці заяви - Сибіги та, як не дивно, Єрмака. Саме при ньому Галущенко казав, що відкриті розподільчі пристрої АЕС не треба захищати спорудами другого рівня (як це робила НЕК Укренерго та ще й накопичувала трансформатори про запас різного рівня напруги із зими 2022-2023). Мовляв, росіяни не будуть їх обстрілювати, "ми домовилися".

Вчора читаю черговий піарний опус Котіна від 18 вересня про те, як Енергоатом планує побудувати 100500 енергоблоків АР-1000 разом з американцями, 20 ММР теж з ними, але з іншою компанією, побудувати завод з фабрикації ядерного палива для радянських реакторів та забезпечити всю Європу!

запасів з трансформаторів для ВРП власних АЕС Енергоатом не зробив (нагадаю, що в липні 2024 згоріли два трансформатори на ПАЕС, після чого там звільнили гендиректора, а на Прозорро з'явилося оголошення про закупівлю трансформаторів)

Разом з тим констатуємо: запасів з трансформаторів для ВРП власних АЕС Енергоатом не зробив (нагадаю, що в липні 2024 згоріли два трансформатори на ПАЕС, після чого там звільнили гендиректора, а на Прозорро з'явилося оголошення про закупівлю трансформаторів), але Енергоатом здійснює реконструкцію будівельного крану на ХАЕС за 250 млн грн, будує бетонний завод там, купляє будівельні вагончики та інше в рамках "підготовчих робіт до будівництва" без закону від ВР про розміщення ХАЕС-3,4, який Галущенко з Котіним влітку намагалися проштовхнути. Знайомі нардепи кажуть, що шансів у цього законопроєкту немає. Нагадаю також, як на засіданні профільного Комітету ВР Галущенко матом послав керівника національного регулятора ЯРБ. Є епічне відео у мене в ФБ. Високі стосунки, як казав герой радянського фільму…

За інформацією від Укренерго, вартість будівництва однієї бетонної споруди другого рівня складає від $1 млн в Укренерго, до $2 млн - у Агенства відновлення Мустафи Найєма. Теж цікавий факт, який потребує вже розслідування, чому так…

Чому іноземні експерти мають своїми тілами прикривати злочинну бездіяльність міністра енергетики Галущенка та очільника Енергоатому Котіна...

Заклики Сибіги та інших розширити місії МАГАТЕ на критичні трансформаторні підстанції - це взагалі божевілля. Таких ПС більше 200 по країні. Де МАГАТЕ візьме стільки експертів? Вони там що, жити мають, щоб бути "живим щитом" від обстрілів, чи як? Чому іноземні експерти мають своїми тілами прикривати злочинну бездіяльність міністра енергетики Галущенка та очільника Енергоатому Котіна, який регулярно розповідає казки, як кораблі Енергоатома будуть бороздити всесвіт… Коли-небудь, в далекому майбутньому…

Уже без цих персонажів, бо вони вже будуть відпочивати поряд з іншим кадром Андрія Деркача - Олегом Боярінцевим у Відні, з награбованим.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі