Україна може втратити мільярдне фінансування через відставку Кудрицького

Голова Укренерго, якого напередодні "пішли" у відставку за наказом з офісу президента, не був помічений у корупційних скандалах і користувався довірою міжнародних донорів. У чому ж причина звільнення?

Володимира Кудрицького, голову правління НЕК "Укренерго" звільнили. Достроково. За бажанням президента України Володимира Зеленського. Попри протести і публічні заклики не робити цього. Слідом пішли у відставку два члени правління - Данієль Доббені та Педер Андерсон. Вони заявили, що рішення про звільнення є політично вмотивованим і воно може позначитися на подальшій співпраці країни з операторами у Європі.

Ось один абзац із заяви: "З перших днів нашої роботи в наглядовій Раді Укренерго ми відчували політичний тиск і спостерігали постійні спроби в обхід конкурсу призначити в правління компанії людей, професійні якості яких викликали сумніви. Ми регулярно отримували звіти від менеджменту компанії під час засідань про негативний вплив на репутацію компанії анонімних джерел в соцмережах та тиск на співробітників із боку правоохоронних органів".

А перед цим було оприлюднено спільного листа Представництва ЄС в Україні, ЄБРР, Міжнародної фінансової фундації та Бізнес-омбудсмена, де наголошувалось, що звільнення Володимира Кудрицького - "це погана ідея. Не тільки з боку корпоративного управління, а навіть з погляду мільярдів євро кредитів для Укренерго".

...от у чому справа, виходить. Мільярдні кредити, які раптом не зможе прикарманити вся оця провладна президентська команда. На кону - 1,5 мільярдів євро фінансової підтримки на відновлення енергосистеми...

Так от у чому справа, виходить. Мільярдні кредити, які раптом не зможе прикарманити вся оця провладна президентська команда. На кону - 1,5 мільярдів євро фінансової підтримки на відновлення енергосистеми та її захист.

Знаєте, в чому звинувачують Кудрицького? В тому, що він не займався захистом підстанцій. І це в той час, коли він представив членам Наглядової ради детальний звіт щодо кожного об'єкта. І до звіту у членів наглядової ради жодних запитань не було. Тому що на підстанціях побудовано понад 60 антидронових укриттів. І такі інженерні споруди є лише на об'єктах Укренерго.

Кудрицький пояснив: "На антидронові укриття не витрачено жодної гривні з державного бюджету, адже всі вони побудовані за кошти міжнародної підтримки

Кудрицький пояснив: "На антидронові укриття не витрачено жодної гривні з державного бюджету, адже всі вони побудовані за кошти міжнародної підтримки. Вони врятували десятки автотрансформаторів у цьому році. Це не означає, що після прильоту декількох десятків ракет енергосистема не відчує удару. Це означає, що ми зможемо швидко, за декілька днів, відновити її роботу".

Розумієте, в чому справа? В тому, що Кудрицький нормально працював, зберіг професійну команду в Укренерго, не піддавався на хотєлки Офісу президента і користувався довірою західних партнерів, які і давали гроші на захист енергосистеми України. Але найвеличніший під час засідання Ставки висловився про "незадовільну роботу" Кудрицького. Зрозуміло, що він у всьому цьому не розбирається, але те, що йому підсунув Єрмак, прочитати зміг. Непорядок же, що не всі гроші, які хочуть, вони можуть вкрасти.

Зате владу повністю влаштовує міністр енергетики Герман Галущенко. Який свого часу саме з подачі зрадника Андрія Деркача став віцепрезидентом НАЕК "Енергоатом". У 2020 році. LB.ua свого часу писали, що Галущенко працював в "Енергоатомі", керуючи юридичною службою компанії і в період 2006-2007 років, коли компанію очолював саме Андрій Деркач. В офіційній його біографії цього моменту немає.

Народний депутат Гео Лерос стверджував, що призначення Галущенка на посаду віцепрезидента Енергоатому було одним із кроків Деркача для отримання контролю над цією компанією.

При призначені Галущенка міністром, народна депутатка Софія Федина заявила, що "Галущенко - людина Деркача" і саме він "довів Енергоатом до збитковості більш ніж у 4,5 мільярди гривень, а перед цим Енергоатом був прибутковим", і що це справа його рук - залежність від імпорту електроенергії з Росії. Керівник громадської організації "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін заявив, що Енергоатом під керівництвом Галущенка "лише за один тиждень … подарував кампаніям Ахметова і Коломойського наших 65 мільйонів гривень".

...якщо не буде відкритого і прозорого конкурсу на посаду очільника Укренерго, то і коштів не буде

От такі кадри необхідні президенту і компанії. Оці всі галущенки-баканови-дмитруки та інша шваль, яка руйнує країну натхненно і безкарно. А непідконтрольний Кудрицький йде на звільнення. І гроші від партнерів зависли у повітрі. Тепер, якщо не буде відкритого і прозорого конкурсу на посаду очільника Укренерго, то і коштів не буде. "Гарна" новина напередодні зими, скажіть?

Можна скільки завгодно висувати претензії європейцям, і часто справедливих, але так себе поводити може лише влада, яка взяла курс на знищення країни і підписання принизливого "миру". Покидьки.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі