Гігантська збройна афера Павела: що стоїть за "чеською ініціативою"

Шок, сенсація, пригніченість. Мільйон снарядів для України - звучало гордо, чи не так? Одначе з'ясувалося, що посередництво чеського президента обходилося Україні у 25% націнки на кожному снаряді. Брудна історія витекла назовні - то що ж відбулося насправді?

Хух, не я перший почав цю війну. Ще до своєї відпустки я радився з колегами, чи варто роздувати скандал про чеського президента Павела, який на очах у всіх провертає гігантську аферу на поставках зброї Україні.

Павел за свої послуги накрутив ціну БК щонайменше на чверть у порівнянні з тими контрактами, які вже мали українці...

Отже, цей генерал у відставці започаткував ініціативу зі збору коштів з країн Євросоюзу на закупівлю снарядів і мін для нас. Це, здавалось, добре, бо хоч хтось взявся за роботу, поки європейські виробники жували шмарклі. Але зрештою вийшло так: Павел за свої послуги накрутив ціну БК щонайменше на чверть у порівнянні з тими контрактами, які вже мали українці (снаряди 155 мм злетіли в ціні з 2500 до 3200 євро, міни 120 мм злетіли з 550 до 795 євро за штуку). Причому закуповувати почали у тих заводів, у яких купували і ми. Але якщо ти пропонуєш турецькому заводу купити ті самі снаряди тупо дорожче, то хіба він буде продавати комусь дешевше? Отак вся маржа опинилась у Павела і його таємничих закупівельників, які купують незрозуміло як, але дорого.

Чи знали це в Україні? Безумовно. Володимир Зеленський ще весною скаржився на зростання цін на снаряди. Влітку на закритому засіданні профільного комітету Верховної Ради теж заслухали цю історію. Але ніхто з України цю тему не пушив далі. Бо, зрештою, ми ж почали отримувати снаряди... Однак пішло гірше. Виявилось, що зі снарядів за новою ціною - лише частина нові. А частина - тупо старе зі складів. Що позначилось на якості.

...25% підняття цін на снаряди і міни чисто за рахунок чеської "прокладки" призводить до автоматичного скорочення на чверть кількості снарядів і мін, якими ми могли б нищити ворога

Аргумент за скандал такий: 25% підняття цін на снаряди і міни чисто за рахунок чеської "прокладки" призводить до автоматичного скорочення на чверть кількості снарядів і мін, якими ми могли б нищити ворога. І так ми позбавляємся власних прямих угод із виробниками, а відтак - можливості обговорювати кількість та якість, і продовжуємо стояти в позі жертви з простягнутою рукою, у яку хтось подасть, а хтось плюне.

Аргумент проти: існує ризик, що чеська ініціатива розвалиться, данці нам грошей не дадуть, бо їм із чехами з Євросоюзу зрозуміліше вирішувати питання. І взагалі - європейці тупо крадуть з європейських грошей. Юра, тобі-то що до того? Поки я думав, чехи самі зробили вибір і скандал витік назовні.

Основний урок, як завжди, такий: не радійте пресрелізам про обшуки і обранню красивих політиків у вишиванках. Чекайте на вироки і на контракти. Бо в них може бути що завгодно.

Цілком можливо, що європейці вирішать зам'яти скандал. Традиційно "не помітять слона в кімнаті", щоб не хвилюватись зайвий раз про прикрі речі. Пам'ятайте про це, коли будуть суперечки про те, чи слід відкривати кошториси на відбудову України. Або наші корумпанти продовжать тихі розпили під соусом "так у нас же правила, як у Європі, там взагалі слова "кошторис" не знають, яка ще транспарентність у таких речах, - вам шашечкі чи їхати?"

Наслідком перемоги цих чортів із їхніми мутними правилами і 25% маржами буде те, що Україна на певний час стане світовою столицею розпилів. Принаймні вже зараз наші партнери самі примушують асоцюіватись Україну з корупцією. Навіть не нашою

Наслідком перемоги цих чортів із їхніми мутними правилами і 25% маржами буде те, що Україна на певний час стане світовою столицею розпилів. Принаймні вже зараз наші партнери самі примушують асоцюіватись Україну з корупцією. Навіть не нашою.

І наскільки ж важче буде захищати роботу "Агенції оборонних закупівель", яка за пів року змогла перейти з нуля угод з виробниками до 70% прямих угод. Бо тепер кожна мармиза зможе шипіти: "А што тут такова, такоє даже в Єврасаюзє, куда ми так стрємімся. Ета іх правіла і панятія, чіво ета ми далжни бить святєє папи рімскава?"

УПД. Друзі! Для неуважних і особливо обдарованих ще раз повторю. Цей скандал почали не в Україні. Брудну білизну на світ витягнув сенатор у Чехії. Це вже було в пабліку перед тим, як ви це прочитали українською мовою.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі