Або Україна має невидимі дрони, або росіяни безбожно брешуть: де правда?

Пожежа на градирні 1 на ЗАЕС досі залишається таємницею. Місія МАГАТЕ не знайшла на місці пригоди жодних сторонніх уламків. Але як пояснити спринтерську швидкість росіян у випуску пресрелізів? Яснобачення? Спланована диверсія?

Вчора експерти місії МАГАТЕ були біля градирні 1 на ЗАЕС, де відбулася пожежа 11.08.2024. Але їм не дозволили оглянути місце на рівні форсунок та краплеуловлювачів, вони спостерігали знизу, як співробітники ЗАЕС роблять фото та відео зйомку. Мобільний генератор був розміщений між бетонною стіною та між верхньою та нижньою відмітками сепаратора градирні, як і запаси палива. Його не можна було побачити ні зверху, ні знизу. В цьому випадку кабель живлення від генератора до РЕБ короткий.

Заяви голови Росатома Лихачова про влучання двох нібито українських дронів в градирню з різницею в 12 хвилин не витримують критики, бо на всіх високих будинках ЗАЕС, як і на самій градирні, встановлені потужні РЕБи...

Заяви голови Росатома Лихачова про влучання двох нібито українських дронів в градирню з різницею в 12 хвилин не витримують критики, бо на всіх високих будинках ЗАЕС, як і на самій градирні, встановлені потужні РЕБи, жоден дрон не зміг би маневрувати та влучити в ціль за таких умов.

Зазначу також наступне: увечері 11.08.2024, після повідомлення про пожежу на градирні, через 23 хвилини МЗС РФ вже видало пресреліз. Протягом 1 години державні органи РФ видали п'ять пресрелізів. За 11 годин після події - 15 пресрелізів. В інформаційному полі повторилася історія, що нагадувала казочку про нібито атаку українських дронів на ЗАЕС у квітні 2024 - швидко з'явилися деталізовані та політично оформлені заяви від держорганів Росії щодо несподіваного військового інциденту. Збіг? Не думаю, як казав колись відомий російський пропагандист.

Повідомлення МАГАТЕ 244 від 13.08.2024. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) розглянуло докази, надані сьогодні команді, які продовжують вказувати на те, що пожежа в понеділок почалася не біля основи градирні, заявив Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

Після вчорашнього візиту на місце події команда Місії МАГАТЕ з підтримки та сприяння Запорізькій АЕС (ISAMZ) сьогодні повернулася на градирню №1. З міркувань безпеки команда спостерігала з рівня землі за тим, як персонал ЗАЕС знімав і фотографував пожежу всередині градирні з рівня розподілу водяних форсунок, розташованих на висоті приблизно 10 метрів. Фотографії та відеоматеріали були негайно показані команді.

...команда виявила уламки, що відповідають значній пожежі, і побачила темні сліди обгорання по всій внутрішній поверхні бетонних стін, що піднімаються від рівня розподілу води через форсунки. Ніяких сторонніх предметів або матеріалів не було видно

Пізніше команді ISAMZ були надані копії фотографій і відеозаписів, які підтверджують значні пошкодження внутрішніх компонентів на рівні розподілу водяних форсунок. "Зібрані докази підтверджують наш висновок про те, що основне вогнище пожежі навряд чи знаходиться біля основи градирні", - сказав генеральний директор Гроссі. На фотографіях і відеозаписах внутрішньої частини градирні команда виявила уламки, що відповідають значній пожежі, і побачила темні сліди обгорання по всій внутрішній поверхні бетонних стін, що піднімаються від рівня розподілу води через форсунки. Ніяких сторонніх предметів або матеріалів не було видно.

Представники ЗАЕС поінформували команду, що необхідно оцінити вплив пожежі на структурну цілісність градирні № 1 і що може виникнути потреба в її демонтажі. Команда запросила доступ до другої з двох градирень на станції, щоб зазирнути всередину конструкції і визначити подібні матеріали і технічні характеристики, які могли бути присутніми в градирні 1 до пожежі.

Під час обходу і відразу після запиту на доступ до градирні 2 команду ISAMZ оперативно супроводжували назад у безпечне місце через сигнал повітряної тривоги. "Отримання доступу до рівня розподілу водяних форсунок було б важливим для команди, щоб краще зрозуміти події та інші відповідні обставини. Агентство продовжуватиме звертатися з таким проханням в рамках нашої ролі з моніторингу дотримання п'яти конкретних принципів захисту Запорізької атомної електростанції", - сказав Генеральний директор Гроссі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі